Augusztus végén indul a Szemle Plusz színházi programsorozat

Nem kell unatkoznunk nyár végén sem.

Forrás: MTI2024. 08. 05. 9:58
Margitszigeti Szabadtéri Színház
Evita története ezúttal ismét a Margitszigeten elevenedik meg. Fotó: Purger Tamás Forrás: MTI
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Augusztus 24. és szeptember 9. között a Városmajori Szabadtéri Színpad Szemle Plusz programsorozatán a hat vidéki és határon túli nagyszínpadi alkotás, illetve a hat budapesti kamaraelőadás mellett hat színészképző iskola is bemutatkozhat egy-egy vizsgaelőadással a fővárosi közönségnek.

A Városmajori Szabadtéri Színpad szervezésében tizenkét éve futó zsűrizett mustra többek között azért jött létre, hogy helybe hozza a Budapest határain túli színházi élményeket. Az eleinte egy helyszínes, hét előadást bemutató esemény 2023-tól új szekcióval bővült, a nagyszínpadi művek mellé kamaraelőadások is bekerültek a programba, amelyeket a margitszigeti Kristály Színtér színpadán láthattak a nézők.

Az előadások után esténként közönségtalálkozón és szakmai beszélgetésen vehetnek részt az érdeklődők. A részt vevő intézmények és előadásaik: Színház- és Filmművészeti Egyetem (Csokonai Vitéz Mihály: Tempefői), a kaposvári Rippl-Rónai Művészeti Intézet (Euripidész: Oresztész), a Pesti Magyar Színiakadémia (Martin McDonagh: Piszkavas, avagy Leenane szépe), a Keleti István Művészeti Iskola (Kurt Weill–John Gay–Elisabeth Hauptmann: Háromgarasos Opera), a Nemes Nagy Ágnes Színészképzés (Robert Lopez, Jeff Marx, Baráthy György: Avenue Q. – a mi szobánk) és a Freeszfe Egyesület (Nilats Niltat: Tériszony). A Szemle Plusz OFF programok térítésmentesen látogathatók.

A Szemle Plusz versenyprogramjában idén olyan különlegességek lesznek láthatók, mint a Sepsiszentgyörgyről érkező Iráni konferencia Bocsárdi László rendezésében, vagy a marosvásárhelyi Az igazság gyertyái című Székely Csaba-darab és egy újvidéki alkotás, a Történt egyszer Újvidéken. 

  • A tatabányai Jászai Mari Színház társulata Szikszai Rémusz rendezésében egy feketekomédiával, a Hóhérokkal érkezik, 
  • A Budaörsi Latinovits Színházból Alföldi Róbert főszereplésével a Liliom című előadás lesz látható a Szemle Plusz programjában. 
  • A tavaly legjobb előadás díját megszerző Miskolci Nemzeti Színház is ismét versenybe száll, és Pintér Béla–Darvas Benedek: Gyévuska című előadás lesz látható.
    A kamaraelőadások versenyében ezúttal óriási színészi alakítások, izgalmas társadalmi kérdések, személyes sorsok versengenek egymással: 
  • a Milf című előadás Pető Kata és Rohonyi Barnabás kettősében,  
  • a Telik egy vizsgaelőadásnak készült önadaptáció, Márfi Márk előadásában, 
  • Sodró Eliza Janikovszky, Évát jeleníti meg a Kizárólag az utókor számára című előadásban, 
  • Bezerédi Zoltán a teremtéstörténet „cigányos” olvasatát adja elő a Cigány Mózesben, 
  • a fiatal színésznő Péteri Lilla, Cserhalmi György rendezésében mutatkozik meg a Tizenhét hattyúkban, 
  • Pálos Hanna és Vizi Dávid duóján keresztül a gyerekvállalás szép és egyben gyötrelmes témájával is foglalkozunk a Lélegezz című kamaraelőadásban.
    A Szemle Plusz programsorozat az elmúlt években olyan népszerű kulturális találkozóhellyé vált, ahol a színházi szakma és a közönség, a pályakezdő színész és az érdemes művész, a határon túli alkotó és a budapesti rendező kezet foghat, eszmét cserélhet és együtt szórakozhat a Városmajorban és a Margitszigeten.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: MTI/Purger Tamás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.