Bajban van Gyurcsány felesége? Felfüggeszthetik Dobrev Klára mentelmi jogát

Gyurcsány Ferenc feleségét márciusban beperelte Áder János húga, Pölöskei Gáborné Áder Annamária. A bíróság most indítványozta az Európai Parlament elnökénél, hogy Dobrev Klára mentelmi jogát függessze fel. Az Európai Parlament Jogi Bizottság vizsgálja majd az indítványt.

2024. 08. 31. 13:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A bíróság felfüggesztette a rágalmazás vétsége miatt Pölöskei Gáborné Áder Annamária – vagyis Áder János testvére – által Dobrev Klára ellen indított büntetőeljárást és indítványozta az Európai Parlament elnökénél, hogy Dobrev Klára mentelmi jogát függessze fel – derült ki a bíróság augusztus 29-i keltezésű végzéséből, amely az Index birtokába került. 

Áder János testvére még ez év márciusában jelentette fel Gyurcsány Ferenc feleségét, Dobrev Klárát. Fotó: Kurucz Árpád

Mint korábban beszámoltunk róla: Áder János testvére még ez év márciusában tett magánindítványként feljelentést nagy nyilvánosság előtt elkövetett rágalmazás vétsége miatt Dobrev Klára ellen, mivel a politikus azt állította, hogy Pölöskeiné Áder Annamária is bűnös egy pedofilbotrányban, mondván a volt államfő húga a főváros Oktatási, Gyermek- és Ifjúságvédelmi Főosztályának a vezetőjeként tudott a bicskei pedofil igazgatóról, ennek ellenére mégsem tett semmit. Ezt a volt államfő testvére egyértelműen rágalmazásként értelmezte, mivel a főosztály vizsgálata után, 2011. szeptember 28-án írásbeli feljegyzésben tájékoztatta a főjegyzőt és az aljegyzőt a bejelentésről, valamint arról, hogy az általa vezetett főosztály büntetőfeljelentés előkészítését kezdte meg.

 

Vizsgálják az indítványt Dobrev mentelmi jogával kapcsolatban

A bíróság indítványát Dobrev Klára mentelmi jogának felfüggesztésére az Európai Parlament elnöke plenáris ülésen jelenti majd be, az indítványt pedig a Jogi Bizottsághoz utalja. A bizottság az Európai Parlament eljárási szabályzata alapján a kérelmet „haladéktalanul, de összetettségére figyelemmel” vizsgálja majd, időbeli korlát nélkül.

Dobrev Klárát meghallgatja majd a bizottság, lehetősége lesz előterjeszteni az általa a tárgyhoz tartozónak ítélt bármely iratot vagy egyéb írásos bizonyítékot, de ezenkívül nem vehet részt a mentelmi joga felfüggesztésére vagy fenntartására irányuló kérelemmel kapcsolatos vitán. 

A bizottságnak 25 tagja és 24 póttagja van – köztük egy magyar póttaggal, Schaller-Baross Ernővel. A bizottság zárt ülésen tesz majd határozati javaslatot, amelyben a mentelmi jog felfüggesztésére, vagy a kérelem elutasítására tesz ajánlást. Ezután, a bizottsági határozatot követő plenáris ülésen az Európai Parlament egyszerű többségi szavazással határoz. A szavazást követően az elnök haladéktalanul közli a parlament határozatát az EP-képviselővel és az illetékes tagállami hatósággal. A büntetőeljárás a mentelmi jog felfüggesztéséről szóló határozat kézbesítését követően folytatható Magyarországon.

Borítókép: Dobrev Klára (Fotó: Mirkó István)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.