Elárulta a Fidesz, hogy mi a terve a fővárosban

A Tranziton tartott kerekasztal-beszélgetésen elhangzott, hogy Karácsony Gergelyt nem érdekli a hétköznapi emberek problémája.

2024. 08. 23. 15:39
Tranzit Szentkirályi Alexandra
Szentkirályi Alexandra Fotó: Hatlaczki Balázs
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Tagadhatatlan, hogy egy nagyvárosi életet élő ember hétköznapja eltér egy kisvárosban vagy falun élő emberétől – fogalmazott Szentkirályi Alexandra, a budapesti Fidesz elnöke a Tranziton a konzervatív életutak a nagyvárosban címet viselő tartott kerekasztal-beszélgetésen. Mint mondta, a nagyvárosokban kihívás a konzervatív értékek megjelenítése, de a Fidesz–KDNP-nek van keresnivalója, ehhez pedig eszközeik és lehetőségeik is vannak.

– Rengeteg ember van, akinek a nagyon szűk, individualista jellegű városvezetés nem elég, amit a mostani választási eredmény is megmutatott

 – tette hozzá.

Böröcz László, az I. kerület megválasztott polgármestere szerint egy várossal foglalkozó politikusnak az egyik legfontosabb feladata, hogy közösségbe tudja szervezni a lakókat, amitől a település otthonossá válik. Úgy véli, hogy ez a mostani budapesti városvezetésnél nincs meg.

– El kell mondani, hogy mit nem épít vagy éppen rombol az ellenzék és mit akarunk mi tenni a várossal

– jegyezte meg.

Kőrösi Koppány fejlesztéspolitikai szakértő elmondta, hogy a nagyvárosi lét igényli a konzervatív gondolatokat. Szerinte a konzervatívoknak van egy nagyon stabil jövőképük, az örökkévalóság. – A Budapesten hatalmon lévő politikusok gyermekekként kezelik a főváros lakóit, míg a konzervatívok emberként tekintenek rájuk – tette hozzá.

Szentkirályi Alexandra szerint a főváros baloldali vezetése okozta jelenlegi legnagyobb probléma az, hogy nagypolitikai ügyekkel foglalkoznak a budapestiek konkrét ügyei helyett. 

– Egy gazdaságilag erős nagyvárosnak a főpolgármestere nem képes arra, hogy a hétköznapi ügyeket megoldja, ezért pótcselekvésre van szüksége

– vélekedett.

Mint jelezte, a következő években a budapesti emberek problémáit akarja a fókuszba helyezni. Szerinte a városvezetés azért nem kérdezi meg a fővárosiakat a különböző kérdésekben, mert nem kíváncsiak rájuk.

– A helyi ügyekkel csak részben foglalkoztak, helyette pedig ideológiai vitákra használták a pozícióikat

– vélekedett Böröcz László, aki szerint Karácsony Gergelyt nem érdekli a hétköznapi emberek problémája.

Úgy véli, hogy nem a stratégiai tervezés határozza meg a fővárosi vezetés döntéseit, ahogy az I. kerületben sem, amelyet Karácsony Gergely párttársa, V. Naszályi Márta irányított az elmúlt években. Szerinte nagyon sok baloldali önkormányzatra igaz, hogy aktivista nézőpontból közelítik meg az ügyeket. Elmondta, hogy az elmúlt öt évben általánossá vált, hogy amikor kellemetlen kérdést tettek fel a kerület polgármesterének, akkor nem válaszolt semmit.

Kőrösi Koppány ismertette, hogy Demszky Gábor és Karácsony Gergely városvezetése alatt csökkent Budapest lakosságszáma, míg Tarlós István főpolgármestersége alatt növekedett.

A Fővárosi Közgyűlés összetétele kapcsán Szentkirályi Alexandra elmondta, hogy eddig soha nem volt akkora felfordulás a testületben, amilyen most lesz. Mint mondta, egy alternatív víziót akarnak bemutatni, hogy milyen egy konzervatív város. Nagy problémája a mostani várospolitikával, hogy nem látja, abban mi a budapesti.

– A balliberális városvezetés ugyanabba a szürke masszába akarja zülleszteni Budapestet, ami sok nyugati nagyvárosban megtörtént

– jegyezte meg.

Szentkirályi Alexandrának nincsen kétsége, hogy a közgyűlésben megtalálja egymást Magyar Péter, Karácsony Gergely és Gyurcsány Ferenc. Kiemelte, hogy a kormánypártok feladata értelmes alternatívát nyújtani a budapestieknek. Reméli, hogy olyan ügyeket tudnak előhozni, amikre a városvezetés nem tud nemet mondani, így kikényszeríteni a budapestieknek jó döntéseket.

Böröcz László szerint a baloldali városvezetés háttéralkukkal próbálja majd elfogadni a költségvetést. A főváros fejlesztése kapcsán úgy vélekedett, hogy a baloldal egységesen akar mindent meghatározni, miközben a sokszínűségre hivatkoznak.

– Hiányzik a városvezetésből a szorgalom, hogy olyan projekteket hajtsanak végre, amik értéket teremtenek

– mondta.

Szentkirályi Alexandra az önkormányzati választás értékelése kapcsán elmondta, hogy folyamatos, az emberek problémájára fókuszáló munkára és állandó jelenlétre van szükség, aminek a későbbi voksolásokon eredménye lesz. Biztos benne, hogy ha alternatívát állítanak, akkor arra a fővárosiak vevők lesznek. Szót ejtett arról, hogy Budapest egy harcos terep, ahol szükség van a fiatalokra is, erre pedig a következő években lesz lehetőség. Böröcz László elmondta, hogy a csapata nagyon sok munkát tett bele abba, hogy sikerüljön megnyerni a kerületet, ebben pedig a fiataloknak is szerepe volt.

A beszélgetés végén Szentkirályi Alexandra elmondta, hogy Budapest a jövőben készen állhat egy olimpia megrendezésére, amihez viszont egységre van szükség. A kérdés kapcsán Böröcz László is jelezte, hogy egyetértés fontosságát, ahogy Kőrösi Koppány szerint is hosszabb távon nemzeti konszenzus kell egy olimpia megrendezéséhez.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.