Elkezdődött a magyar űrhajósok felkészítése Amerikában

A küldetés célja az együttműködés elősegítése a tudás, a források és a lehetőségek megosztásán keresztül a részt vevő partnerekkel, amelyek így megszilárdíthatják vezető szerepüket a növekvő űrközösségben.

2024. 08. 12. 11:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elstartolt Peggy Whitson tapasztalt asztronauta vezetésével a magyar űrhajós és tartalékosának felkészítése az Ax–4 misszióra – adta hírül közösségi oldalán a Hunor – Magyar űrhajós program.

Mint írták, a kiképzés első napján a küldetéssel kapcsolatos legfontosabb információk hangzottak el. Bemutatkoztak az Axiom Space különböző szervezeti egységeinek szakemberei, akik nemcsak a tréning során, de a felbocsátás alatt is az űrhajósok munkáját segítik majd.

Ahogy arról a Magyar Nemzet is beszámolt, múlt hét kedden megérkezett Houstonba az Axiom Space Ax–4 küldetésének teljes legénysége, hogy megkezdjék kiképzésüke. A houstoni központú Axiom Space hivatalosan is bejelentette, hogy Magyarországgal, Lengyelországgal – az Európai Űrügynökség támogatásával – és Indiával partnerségben a három nemzet egy-egy űrhajósát küldi fel a Nemzetközi Űrállomásra következő küldetése, az Axiom Mission 4 (Ax–4) részeként.

A küldetés amerikai parancsnoka, Peggy Whitson mellett Kapu Tibor és a lengyel Slawosz Uznanski küldetésspecialisták, valamint az indiai Shubhanshu Shukla pilóta lesz a legénység tagja.

Ez a küldetés kitágítja a látóhatárt az ambiciózus tudományos, technológiai és gazdasági célokat kitűző nemzetek számára

– írták a közleményben, amely szerint az Ax–4 küldetés nagy hangsúlyt helyez a tudományos kutatásra, a technológiatesztelésre és az űr kereskedelmi célú használatára. A küldetés célja az együttműködés elősegítése a tudás, a források és a lehetőségek megosztásán keresztül a részt vevő partnerekkel, amelyek így megszilárdíthatják vezető szerepüket a növekvő űrközösségben.

Borítókép: A magyar űrhajós és tartalékosának felkészítése az Ax–4 misszióra (Forrás: Facebook)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.