Ennyit érnek Karácsony ígéretei a hőségben: szavak vannak, árnyék sehol

Nehezen lehet így kibírni a fővárosban.

2024. 08. 28. 7:14
KARÁCSONY Gergely
Budapest, 2024. május 25. Karácsony Gergely fõpolgármester, a Párbeszéd Zöldek DK MSZP fõvárosi listavezetõje beszédet mond a Jövõt adunk Budapestnek! címû választási programismertetõjén a Trafó Kortárs Mûvészetek Házában 2024. május 25-én. MTI/Lakatos Péter Fotó: Lakatos Péter
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nyári kánikula megnehezíti az életet a fővárosban élők számára. Hiába a hűsítő reggeli zuhany, a forróság már a buszmegállóban lecsap a járókelőkre. Ám árnyék, párakapu és vízosztás sehol – állapítja meg a Metropol.

A közlekedés sem könnyebb: a villamosokon ugyan akad néhány működő légkondicionáló, de a buszokon és a metrón ülve leginkább csak reménykedhet benne az ember. Karácsony Gergely korábban azt ígérte, megoldja a légkondicionáló kérdését, de azóta sem történt semmi.

 Az autósoknak sincs szerencséjük, az új biciklisávok miatt araszolva haladnak, miközben a motorok és a kipufogógázok tovább fűtik a várost.

A pesti alsó rakpart hétvégi lezárása tovább súlyosbítja a helyzetet, amikor a hőségben a rakparton sétálni és bringázni szinte elviselhetetlen. A városban egy-két párakapu enyhíthetne a forróságon, de alig működnek. Vízosztás nincsen, helyette van ivókút, ám a kutak többsége is használhatatlan, van, ahol szemetesnek használják őket.

Szemetesként használt ivókút (Forrás: Metropol)

A forró aszfaltos területeken, ahol nincs zöldterület, az épületek visszaverik a hőt, és szinte melegházzá alakítják a környéket.

A kánikula tartósan megviseli a városlakókat, és a forróságnak még mindig nincs vége. Az előrejelzések szerint legalább szeptember közepéig küzdhetünk a hőséggel, ami mindenkit kimerít.

Az „árnyékos” Blaha Lujza tér (Fotó: Metropol)

A Városliget igazi zöld menedék a fővárosban, ám a Blaha Lujza tér rekonstrukciója nem hozott hasonló eredményt. Karácsony Gergely, aki ellenezte a Városliget fejlesztését, továbbra is kritizálja ezt a zöld oázist, pedig a városlakók szeretik – jegyzi meg a lap.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.