Hamis hírekkel kampányolt a baloldal Óbudán

A választási kampány hajrájában meglepő ötlettel állt elő Kiss László, amikor a III. kerületi önkormányzat hivatalos oldalán közölte, az Óbudai Egyetem hamarosan egy hatalmas kampusz építésébe kezdhet az egykori Római camping területén. Azonban mostanra világossá vált, hogy a hír nem más mint kacsa, ugyanis a felsőoktatási intézménynek semmilyen tervvel nem rendelkezik.

2024. 08. 08. 13:54
Borítókép: Karácsony Gergely főpolgármester és Kiss László óbudai polgármester (Fotó: Metropol)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Többszörösen régészeti védelem alatt álló területen, a Római Strand szomszédságában épülne egy 110 ezer négyzetméteres egyetemi kampusz és még egy 15 ezer négyzetméter nagyságú mélygarázs is – erről szerzett tudomást Budapest Főváros Önkormányzata – írta a Kiss László vezette önkormányzat a hivatalos oldalán. 

A nem megerősített ügy odáig fajult, hogy dr. Kiss László, Óbuda-Békásmegyer polgármestere és Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere egy közös sajtótájékoztatót tartott, amelyben leszögezték, nem fogják hagyni, hogy természetvédelmi területeket tegyenek tönkre egy gigaberuházás kedvéért. 

Szándékos hangulatkeltés

A honlapon azt is közölték, hogy az állítólagos gigaberuházásról szegről égről szerzett tudomást a fővárosi önkormányzat, a strand melletti hatalmas parkot a magyar állam 2023-ban átadta az Óbudai Egyetem alapítványának, a Rudolf Kalman Óbudai Egyetemért Alapítványnak, amely 2024. március 5-én a honlapján azt közölte, hogy megbízta a Római Nonprofit Kft.-t területrendezési és takarítási munkákkal a volt kemping területén.

Az alapítvány ezt követően pedig a Budapest Gyógyfürdői és Hévízei (BGYH) Zrt.-től kértek be adatokat egy, a volt kemping területére tervezett beruházás előkészítéséhez. 

Ezt követően a baloldali bulivonaton már nem volt fék, a főpolgármester és Kiss László közölték, a fővárosi építési szabályzat nem is engedi az átalakítást, és a Római fürdő víz bázisának tönkretételével, illetve a környezetvédelmi szabályozások figyelmen kívül hagyásával, és betontenger létrehozásával kezdték riogatni az óbudaiakat. 

Cáfol az Óbudai Egyetem

Azonban az igazság mint sok más esetben, most sem barátja Óbuda vezetésének. Az Óbudai Egyetem ugyanis a kérdéseinkre válaszolva közölte, az egyetem irányítása, az oktatás koordinálása, valamint a hallgatói élet egységesítése szempontjából fontos célkitűzésekhez a Rudolf Kalman Óbudai Egyetemért Alapítvánnyal közösen a megfelelő helyszínt jelenleg is keresik, azonban

Nincs sem kiválasztott terület, illetve a karok elhelyezésére, és az épületekre vonatkozó tervek sem léteznek.

Tehát a főváros és a III. kerületi önkormányzat által a kampány hajrájában a gigaberuházással kapcsolatban nyilvánosságra hozott információkat semmilyen hivatalos forrás nem támasztja alá. A főváros és a III. kerületi önkormányzat által emlegetett dokumentumokat pedig továbbra se hozták nyilvánosságra. 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.