Kezdődik a parlagfűszezon, milliárdokba kerülhet az országnak

Két és fél millió ember szenved allergiás megbetegedésben.

2024. 08. 06. 16:20
Debrecen, 2022. augusztus 26.
Parlagfû a Hajdúhát és a Nyírség közelében fekvõ település határában. A legelterjedettebb gyomnövény, a parlagfû (Ambrosia artemislifolia) virágzása hazánkban többnyire július 10. után kezdõdik, tömegessé pedig augusztus és szeptember hónapban válik, ami pollenjével ezreknek okoz nyálkahártya-, orr-, szem- és gégeirritációt. Az Észak-Amerikából behurcolt növény Magyarországon elõször az 1920-as években jelent meg Somogy megyében. Irtása jogszabályilag kötelezõ, a földhasználók kötelesek az adott év június 30. napjáig az ingatlanon a parlagfû virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és ezt követõen ezt az állapotot a vegetációs idõszak végégig folyamatosan fenntartani.
MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt.
parlagfű Fotó: MTVA/Oláh Tibor
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarországon két és fél millió ember szenved allergiás megbetegedésben a Nemzeti Népegészségügyi Központ 2021-es felmérése szerint, így az allergia igazi népbetegségnek számít. Különösen magas, a teljes lakosságon belül 17 százalékos a parlagfű pollenjére allergiások aránya – hívta fel a figyelmet az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány.

Idén a hetekig tartó kánikula, illetve előtte a csapadékos időszak kedvezett a gyomnövény szaporodásának. A következő napokban, hetekben rohamosan növekedhet a parlagfű pollenkoncentrációja, ezzel egy időben hevesen jelentkezhetnek az allergiás tünetek, ami különösen veszélyes az allergiások számára.

A pollenallergia, különösen a nem őshonos parlagfűre Magyarországon és világszerte népbetegségnek számít. Ennek pedig a gazdaság is megfizeti az árát. Hogy a pollenallergia pontosan mekkora költséget ró az egészségügyi rendszerre, nagyon nehéz megbecsülni. Súlyosabb esetekben számolni kell

  • a kórházi ellátásokkal (a pollenallergia miatt kialakult asztma akár halálos is lehet),
  • a szakorvosi kezelésekkel,
  • a tesztekkel,
  • a gyógyszerekkel és gyógyszertámogatásokkal,
  • a betegszabadságokkal és
  • a produktivitás csökkenésével.

A Nemzetközi Mezőgazdasági és Biotudományi Központ kalkulációi szerint Európában évente 7,4 milliárd eurót emészt fel csak a parlagfű okozta betegségek kezelése.

Nem véletlen, hogy Magyarországon is törvény szabályozza a parlagfű ritkítását. Ennek elmulasztása a földterület és a fertőzött részek nagyságától függően 15 ezer forinttól ötmillió forintig büntethető. A parlagfű gazdaságilag is súlyos terhet jelent. A gazdáknak is ellensége, hiszen gyomnövényként tönkreteszi a napraforgó- és kukoricatermés egy részét, de emellett a paradicsomot károsító TSW vírusnak (tomato spotted wilt virus) is kedvező tárolóhelye.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTVA/Oláh Tibor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.