Letartóztatta a bíróság Kiss Lászlót

Letartóztatta a bíróság Óbuda hivatali vesztegetéssel gyanúsított, DK-s polgármesterét. Kiss Lászlót azzal gyanúsítják, hogy az óbudai korrupciós botrány szereplői neki is juttattak a kenőpénzekből.

2024. 08. 16. 13:52
Fotó: MTI/Balogh Zoltán
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Harminc napra, nem végleges végzéssel elrendelte Kiss László letartóztatását a Budai Központi Kerületi Bíróság (BKKB) – tudta meg a Magyar Nemzet a Központi Nyomozó Főügyészségtől. A bíróság Kiss másik két társát is letartóztatta. 

Óbuda DK-s polgármesterét két társával együtt szerdán vette őrizetbe a korrupciós bűncselekmények gyanújával nyomozó Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) két hónappal azután, hogy ugyanebben az ügyben Czeglédy Gergő alpolgármester is rács mögé került.

Kenőpénzért intézett megbízások

A KNYF az ügyben tegnap egy közleményt is kiadott. Mint írták, a polgármesterrel közölt megalapozott gyanú szerint, Kiss László a 2019. októberi polgármesterré választását követően megállapodott egy ismerősével, hogy az érdekeltségébe tartozó cégek rendszeresen megbízásokat kapnak az önkormányzattól, amiért cserébe neki és további – az önkormányzatnál dolgozó – hivatalos és nem hivatalos személyeknek pénzt kell visszafizetni. A közleményben az is szerepel, hogy a vesztegetési pénz eredetének és céljának leplezése érdekében az önkormányzat fiktív, túlárazott szerződéseket kötött több, erre a célra létrehozott gazdasági társasággal.

Az ügyészség kiemelte, hogy a valóságban a színlelt vállalkozási szerződésekben írt szolgáltatást, termékbeszerzést nem a szerződő cégek, hanem más gazdasági társaságok teljesítették a szerződésben vállalt árnál alacsonyabb összegért. Esetenként a vállalt munkát az önkormányzat alkalmazottai végezték el.

Hivatali vesztegetés elfogadása, bűnszövetségben

A polgármestert vezető beosztású személy által az előnyért hivatali helyzetével egyébként visszaélve, bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadása bűntettével, valamint más bűncselekmények elkövetésével gyanúsítja a főügyészség. Az ügy két további, a polgármesterrel együtt szerdán szintén „elővett” gyanúsítottja egy III. kerületi önkormányzati képviselő, valamint az egyik érintett gazdasági társaság ügyvezetője. A büntetőeljárásban korábban gyanúsítottként kihallgatott alpolgármester letartóztatását az ügyészség indítványára a bíróság 2024. október 20-ig hosszabbította meg – írta az ügyészség. A bűnügynek összesen tizenhat gyanúsítottja van.

Az óbudai korrupciós botrány részleteiről bővebben korábbi cikkünkben olvashatnak. 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.