Már csak a Dunántúlon van szükség szúnyoggyérítésre

Az időjárásban továbbra is csak kisebb záporok fordulnak elő, így nem kell újabb lárvatenyészőhelyek kialakulásával számolni.

2024. 08. 05. 12:49
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Dunántúlon van szükség szúnyoggyérítésre, ugyanis jelentősebb csapadék csak ott volt a napokban – hívta fel a figyelmet lapunknak eljuttatott közleményében a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. 

Mint írták, a  mostani csapadékhiányos időszakban elsősorban a vízparti területeken, az állandó szúnyogtenyészőhelyek közelében találkozhatunk jelentős számban szúnyogokkal. A korábban elöntött folyó menti árterületek kiszáradtak, ezért a továbbiakban biológiai lárvagyérítésre már nincs szükség. Az előrejelzések szerint továbbra is csak kisebb záporok fordulnak elő, így nem kell újabb lárvatenyészőhelyek kialakulásával számolni.  

A héten a Duna mentén Komárom, Dunaújváros, Szekszárd, Baja és Mohács térségében a vízhez közeli településeken, összesen negyvenkétezer hektáron védekeznek a szakemberek a kifejlett szúnyogok ellen, ez tíz vármegye százkilencven települését érinti.

A Balaton környezetében továbbra is szükség van a kezelésekre, míg a nagyobb városok közül Pécsett és Székesfehérváron zajlanak majd munkálatok. Mindenhol földi járműről, a napnyugtát követően juttatják ki a szúnyogirtó szert a szakemberek.

Minden szúnyog vízhez kötött életmódot folytat, sok faj számára a lakókörnyezetünkben létrejövő – csapadék vagy locsolás következtében kialakuló – vízmegállások jelentenek ideális élőhelyet. A ház körül kialakuló csípőszúnyog-tenyészőhelyeket a Nemzeti Népegészségügyi Központ készített tájékoztató alapján magunk is felszámolhatjuk, ezzel csökkentve a szúnyogártalmat. 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.