Már csak pár nap, és szavaznak az airbnb-k betiltásáról Terézvárosban

A turisták okozta feszültségen kívül a rövid távú lakáskiadás miatt sokan kiszorultak a kerületből, emiatt annak állandó lakossága csökkent.

Forrás: Mandiner2024. 08. 31. 15:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szeptember 2. és 16. között tartják meg a szavazást a VI. kerületben arról, hogy betiltsák-e a rövid távú lakáskiadást – írta a Mandiner.

„A tiltás javára válna a városrésznek, amely hasonlóan sok belvárosi területhez, sokat vesztett lakóiból az elmúlt években” – fejtette ki véleményét Soproni Tamás VI. kerületi polgármester a Portfolio Checklist pénteki adásában. 

Amennyiben a lakosok a tiltás mellett döntenek, az önkormányzat 670 millió forint idegenforgalmi adó kiesésével számol.

– írta a lap.

Betiltás esetén kártérítésre senki sem számíthat

Ha ez a kimenetel érvényesül, akkor a tiltás 2026. január 1-jén lép majd életbe, ezzel elméletileg időt hagyva a vállalkozásoknak az alkalmazkodására – olvasható az oldalon.

Arra a felvetésre, hogy az airbnb-t üzemeltetők vagy a szálláshely-tulajdonosok számára adnak-e bármilyen visszatérítést vagy kártérítést az akár milliós bevételkiesésekre, a politikus a következőket mondta:

Nincs szükség kártérítésre, hiszen egy törvényi felhatalmazás alapján jár el az önkormányzat. Nyilván a következő egy évben, amíg még lehet üzemeltetni ezeket a lakásokat, az a profitforrás továbbra is fennáll, ilyen kötelezettsége az önkormányzatnak a törvény értelmében nincsen.

– idézte fel Soproni Tamás szavait a lap.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.