Meghalt Pathó István színészlegenda, aki Vízipókot is szinkronizálta

89 éves volt.

2024. 08. 23. 22:22
gyertya
Forrás: Pexels
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A legendás Vizipók-csodapók szinkronhangja, Pathó István 89 éves korában halt meg – írta meg az Origó. Pathó István 1935. július 25-én született Szatmárököritón.

Pathó István a Mezőgazdasági Akadémián végzett 1956-ban. Szí­nházi pályafutása Debrecenben, a Sztanyiszlavszkij Stúdióban indult, majd Téri Árpád szerződtette 1956-ban a Csokonai Színházhoz. Két év után az Egri Gárdonyi Géza Színház, majd 1959-től a Békés Megyei Jókai Színház tagja lett. 1961-ben a kecskeméti Katona József Színházban dolgozott tovább. 1965-től a Nemzeti Színház színésze lett, 2000-től a Pesti Magyar Színház előadásain szerepelt.

Olyan filmekben szerepelt, mint a Pacsirta, az Egri csillagok, az Angi Vera, Az agglegény vagy a Napló apámnak, anyámnak. Több évig játszott a Szomszédok és a Kisváros sorozatokban. Jellegzetes orgánuma miatt sokat szinkronizált, legemlékezetesebb alakítása a Vizipók-csodapók volt – idézik a Femina.hu-t.

1989-ben Jászai Mari-díjjal, 1996-ban A Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjével tüntették ki. Felesége, Móricz Ildikó színésznő 2013-ban halt meg. Fiuk, ifj. Pathó István is színész lett.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.