Veszteséges évet zárt a Soros által támogatott Transparency International Magyarország

Az alapítvány egyike azon civil szervezeteknek, amelyek az uniós pénzek visszatartásán munkálkodnak.

2024. 08. 30. 7:32
Berlin, 2017. június 8.
Soros György magyar származású amerikai üzletember, a New York-i Soros Fund Management befektetési társaság elnöke az Európai Roma Mûvészeti és Kulturális Intézet megalapításának alkalmából rendezett berlini ünnepségen 2017. június 8-án. (MTI/EPA/Clemens Bilan)
Fotó: MTI/EPA/Clemens Bilan
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nehéz napokat él a Transparency International Magyarország, amelynek vezetője, Ligeti Miklós számos nehezen magyarázható hibát vétett a Tranzit fesztiválon egy vitában. 

Úgy tűnik, hiába kaptak tavaly 35 millió forintot Soros György alapítványától, pénzügyileg sem zártak sikeres időszakot.

A Soros-hálózathoz tartozó Transparency International (TI) 2023-as korrupciós jelentésében Magyarországot az EU utolsó helyére sorolta. A rangsor hitelességét megkérdőjelezi, hogy a Tranzit fesztiválon rendezett vitában a Transparency International jogi igazgatója nem volt tisztában azzal, hogy hogyan készül az általuk készített korrupcióérzékelési index. Ez utóbbi pedig több esetben a Magyarországgal szembeni jogi eljárások és az uniós pénzek visszatartásának is alapját adta.

A Transparency International Magyarország Alapítvány egyike azon civil szervezeteknek, amelyek az uniós pénzek visszatartásán munkálkodnak, természetesen döntően külföldi finanszírozásból. Részben brüsszeli pénzből azért küzdenek, hogy a magyarok ne kapják meg a nekik jogosan járó forrásokat. 

 

A május végén feltöltött beszámolójuk szerint 2023-ban 84,4 millió forint támogatás érkezett hozzájuk az EU költségvetéséből vagy más államtól, nemzetközi szervezettől, ami kétmillió forinttal több az előző évinél.

 Az szja-felajánlások mértékét tekintve is apró növekedést mutathatnak fel, hiszen a korábbi 4,3 millió forint helyett már közel 5,5 millió forint bevételük származik ezekből.

A TI Magyarország 2023-as közhasznú tevékenységének finanszírozói között szerepel a Soros által alapított Open Society Foundations, amely 2023-ban 100 000 dollárt, azaz körülbelül 35 millió forint támogatást adott a szervezetnek. A támogatók között megtalálhatjuk még a holland, francia, brit és svéd nagykövetséget, a German Marshall Fundot, a Sigrid Rausing Trustot, a VI. kerületi önkormányzatot és az Európai Bizottságot, amely több programon keresztül is finanszírozza a TI működését. A Transparency 2023-ban is átadta a Soma-díjat, amelyet a szintén Soroshoz köthető Direkt36 újságírói kapták.

Tavaly a TI Magyarország – két másik szervezettel, a K-Monitorral és az Átlátszó.hu-val együtt – csatlakozott az Integritás Hatóság mellett működő Korrupcióellenes Munkacsoporthoz. 2023-ban élesen kritizálták a Szuverenitásvédelmi Hivatal létrejöttét, miközben jelenleg egyik első vizsgálati célpontjai a hivatalnak, azonban a TI Magyarország akadályozza az együttműködést.

A TI 11. alkalommal rendezte meg az oknyomozói mentorprogramját, amelynek során együttműködtek a Szabad Pécs, a – szintén a milliárdos spekuláns által finanszírozott – Magyar Narancs és a Siófoki Hírek munkatársaival.

2023-ban személyi változás is történt az alapítványnál, hiszen Gadó Gábor (a második Gyurcsány-kormány szakállamtitkára) kivált a kuratóriumból.

A nagyrészt jogi tevékenység bevételéből álló értékesítési nettó árbevétel 22,7 millióról 3,5 millió forintra, az összes bevételük pedig 122,5 millióról 101,5 millió forintra csökkent. Ezzel szemben a személyi jellegű kiadásaik több mint 15 százalékkal, 63,7-ről 73,8 millió forintra nőttek. Szembetűnő változás, hogy míg 2022-ben 15,6 millió forint profittal zártak, addig tavaly már 18,6 millió forint veszteséget könyveltek el.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.