Áradt a Duna, apadt a Tisza

A Fidesz–KDNP szavazótábora az árvíz előtti héthez képest kettő százalékponttal emelkedett, míg Magyar Péter pártjának ugyanennyivel csökkent.

2024. 09. 25. 17:17
20240530 Budapest
Európai Parlamenti Választás
Az MTVA szervezett élő választási vitát a Várkert Bazárba Európai Parlament képviselőjelöltek részvételével.
Az esemény helyszínén ellenzéki demonstrációkra került sor.
Magyar Péter Tisza Párt és Dobrev Klára Demokratikus Koalíció DK is tüntetést hirdetett a Várkert Bazár elé.

Fotó: Csudai Sándor CSS
Origo

A képen: Magyar Péter
Fotó: Csudai Sándor
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyarországi árvízi védekezés során készült közvélemény-kutatás alapján a Fidesz–KNDP (47 százalék), a DK–MSZP–Párbeszéd (nyolc százalék) és a Mi Hazánk (hat százalék) is erősödött, míg Magyar Péter pártja némiképp gyengült (33 százalék). Ezekben az időkben azok a pártok profitáltak, amelyek az árvízi védekezés első napjait nem politikai támadásra használták fel – áll a Nézőpont Intézet friss elemzésében.

Forrás: Nézőpont Intézet

Mint emlékeztettek, másfél hete érkezett Magyarországra a régió országaiban hatalmas pusztítást eredményező árvíz. A katasztrófahelyzet előtti héten a kormánypártok 45 százalékos aránnyal vezették a pártversenyt, utánuk tíz százalékponttal lemaradva következett a Tisza Párt (35 százalék), s ezenfelül még kettő alakulat, a DK (hat százalék) és a Mi Hazánk (öt százalék) szavazótábora volt a bejutási küszöb felett.

A Fidesz–KDNP szavazótábora az árvíz előtti héthez képest kettő százalékponttal, 47 százalékra emelkedett. Orbán Viktor miniszterelnök az első naptól kezdve napi rendszerességgel ellenőrizte személyesen az árvízvédelem legkritikusabb pontjait és adott helyzetjelentést a védekezésről. A katasztrófahelyzetben való országos helytállás erősítette a kormányba vetett bizalmat.

A Tisza Párt szavazótábora ugyanebben az időszakban kettő százalékponttal csökkent a Nézőpont kutatása szerint, 33 százalékra. Felidézték: Magyar Péter az árvíz elleni védekezés első napjaiban szintén megjelent a gátakon, ahonnan politikai versenytársait támadta, kritizálta a kormányfőt, a katonákat, a védekezés szervezőit. A katasztrófahelyzet első napjaiban mutatott támadó aktivizmus azonban az elemzők szerint nem párosult politikai haszonnal. 

A Nézőpont kutatói úgy látják: korai lenne még trendfordulóról beszélni, hiszen a kormánypártok mostani népszerűsége a nyári támogatottságnak felel meg, ugyanakkor Magyar Péter pártja elveszítette a múlt heti pártversenyt. 

Továbbra is négy párt jutna be a parlamentbe, a fentieken túl a Gyurcsány Ferenc által vezetett formáció kettő százalékponttal erősödött nyolc százalékra, a Mi Hazánk pedig öt százalékról hat százalékra. A Nézőpont Intézet kutatása 2024. szeptember 16. és 18. között, 1000 fő telefonos megkérdezésével készült. A minta reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint. Ezerfős mintanagyság és 95 százalékos megbízhatósági szint esetén a mintavételi hiba plusz-mínusz 3,16 százalék. 

Borítókép: Magyar Péter, a Tisza Párt elnöke (Fotó: Csudai Sándor)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.