Árvíz: erre számíthat Budapest

A Duna felsőbb szakaszain már érezni az áradás hatásait.

2024. 09. 15. 11:50
Árvíz - Az áradó Duna Budapestnél
Fotó: MTI/Hegedüs Róbert
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre jobban közeledik az árhullám a főváros felé. A Duna felsőbb szakaszain már tegnap megkezdték az árvízi védekezést. A Magyar Nemzet korábban beszámolt róla, hogy vannak olyan települések, ahol már elkezdtek homokzsákokat pakolni, mivel a vártnál gyorsabban érkezik az árvíz.

 

De nem csak Magyarországon jelent gondot az elmúlt napok viharos, esős időjárása, Közép-Európában több helyen is brutális áradások vannak, Csehországban 250 ezer háztartás maradt áram nélkül a viharok miatt. Ausztriában pedig olyan nagy mennyiségű hó esett, ami ha elolvad akkor még tovább súlyosbíthatja a jelenlegi árhelyzetet.

Lezárásokra kell készülni a fővárosban

Az áradás hamarosan eléri a fővárost is. Karácsony Gergely a közösségi oldalán arról számolt be, hogy 

az előrejelzések szerint a jövő hét második felében éri el az árhullám Budapestet,

ami lassú lefolyású lesz, mivel van folyamatos utánpótlása.

A főpolgármester azt is jelezte, hogy a pesti és a budai alsó rakpartot le kell zárni hétfőn este nyolc órától, ezért arra kért mindenki, hogy aki ott parkol az minél hamarabb vigye el onnan az autóját.

A víz valószínűleg kedden éri majd el a pesti alsó rakpartot, de külön kell védekezni majd a Margitszigeten és a Római-parton is. A Királyok útján egy négy kilométer hosszú agyaggátat fognak építeni, ezért az utat hétfőn lezárják. A Margitszigetet – gépesített módon – homokzsákokkal fogják megvédeni – ismertette Karácsony Gergely. Hozzátette: egyelőre nincs szükség a lakosság segítségére.

A főpolgármester óvatosságra intet mindenkit, aki szeretné közelebbről is megnézni az árvizet, mert nagyon nagy sodrásra kell felkészülni.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Hegedüs Róbert)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.