Ezerötszázmilliárd forint jut szociális, gyermekvédelmi és gyermekjóléti célokra idén

Fülöp Attila államtitkár elmondta, hogy 2010-hez képest több mint négyszeres összeg jut a területre.

2024. 09. 04. 16:39
Girls,Sitting,At,Desk,In,Classroom,,Using,Smartphones,Together,During
Girls sitting at desk in classroom, using smartphones together during lesson in school.Illusztráció, gyerekek egy iskolában
Fotó: BearFotos
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Ezerötszázmilliárd forint jut a költségvetésből szociális, gyermekvédelmi és gyermekjóléti célokra idén – közölte a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára szerdán a Szolnoki Kistérség Többcélú Társulás ünnepségén, a szolnoki kistérség napja alkalmából. A Vízpart körúti idősek otthonában tartott eseményen Fülöp Attila hozzátette: erre a területre tizennégy évvel ezelőtt, amikor elkezdték a kormányzást, 325 milliárd forintot költöttek, ma ennek az összegnek több mint négy és félszeresét.

Ez az a terület, amely megérdemel még mindig többet, minden erkölcsi alapja megvan rá

– mondta.

Szólt arról, hogy a gondoskodás az emberrel született természetes képesség, ösztön, tulajdonság. Szerinte „azért élünk, hogy egyébként gondoskodni is tudjunk másokról”. – A tízmillió ember között van százezer ember ma Magyarországon, aki a szociális, a gyermekvédelmi, illetve a gyermekjóléti területen ezt a gondoskodást nemcsak önkéntes alapon, hanem hivatásszerűen végzi – mondta.

Az államtitkár közölte: tíz-húsz éve az olimpiai játékokról mindenki tudott, de arról csak nagyon kevesen, hogy utána a fogyatékossággal élő emberek küzdenek meg egymással. – Ma már nemcsak azzal vannak sokan tisztában, hogy az olimpia után jön a paralimpia, hanem talán már egy-két sportoló nevét is tudják. Ezek az „apróságok” a mindennapi gondoskodásról való beszédet is elő tudják segíteni – jegyezte meg.

Fülöp Attila kitért arra, hogy a szociális, gyermekvédelmi, gyermekjóléti területen a szakmai díj az nem csak szakmai díj, hiszen ebben a hivatásban a szakmai tudás a szív és a lélek nélkül nem jelent semmit.

Megköszönte Szalay Ferencnek, Szolnok polgármesterének, hogy az elmúlt több mint két évtizedben olyan Szolnokot vezetett, alakított ki, amely megérdemli a „gondoskodás városa” címet. 

Rengeteg ezt tanúsító rendezvény van

– tette hozzá. Közölte: bízik abban, hogy ez a bölcsesség megvan a a város leendő új vezetőiben is.

Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere (Fidesz–KDNP) elmondta: a Szolnoki Kistérség Többcélú Társulása 2004. október 1-jén alakult meg 17 település részvételével, jelenleg 18 település alkotja. Mint mondta, a szociális és gyermekjóléti ellátások biztosítását csaknem hatszáz munkatárs végzi kistérségi szinten, ők több mint tízezer ember részére nyújtanak rendszeres ellátást magas színvonalon. 

Ezt a munkát csak szívvel és lélekkel lehet végezni

– mondta. Hozzátette: szükség van térségi fejlesztési szemléletre, köszönet jár a kistérségi polgármestereknek és a mellettük dolgozó hivataloknak is. Biztos abban, hogy az együttműködés, amely kialakult, a választások eredménye ellenére sem borul fel, és legalább hasonló, vagy jobb színvonalon folytatódik.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: BearFotos)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.