Fényes nappal, vadászat közben videózták le a védett magyar vadmacskát

Nem jellemző rá az ilyesmi, de most van egy nagyon jó oka a jelenségnek.

Forrás: Facebook2024. 09. 16. 14:44
Views,Of,The,Mountains,And,Wood.,The,Mountain,Slope,Overlooking
illusztráció Fotó: Shutterstock
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Napközben, vadászat közben sikerült megfigyelni a fokozottan védett vadmacska hím példányát – egy kandúrt – egy bükkaljai védett gyepterületen – adta hírül a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága. 

Az elsősorban alkonyatkor és éjjel vadászó ragadozó zavartalan helyeken, sűrű aljnövényzetű erdőkben, cserjésekben, nádas rejtekén nappal is mutatkozhat, de ebben a napszakban ritkán látható nyílt gyepeken. A rendkívüli jelenet valószínűleg annak köszönhető, hogy az elmúlt évtizedekben robbanásszerűen elszaporodtak idehaza a mezei pockok, ami könnyű zsákmány a vadmacskának. 

Ettől függetlenül a fajnak azért számos problémája akad, ilyen például az élőhelyének beszűkülése, a közúti gázolások megszaporodása és a házi macska által terjesztett betegségek, illetve, a velük történő szaporodás következménye, amely a vadmacska genetikai leromlását okozza. 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.