Horthy Miklósra emlékeztek szülőhelyén

Kenderes város önkormányzata a Horthy Miklós Alapítvánnyal közösen emlékezett meg vitéz nagybányai Horthy Miklós kormányzó újratemetésének 31. évfordulójáról Kenderesen, a Horthy Ligetben. A rendezvényen részt vett Barabásné Forgács Edit, Kenderes polgármestere, a város önkormányzatának tagjai, Fazekas Sándor országgyűlési képviselő, korábbi miniszter, Rentz Tamás, az Energiaügyi Minisztérium vízgazdálkodásért felelős helyettes államtitkára, a történelmi egyházak képviselői, a Horthy család leszármazottjai, a Horthy Miklós Alapítvány, a Magyar Tengerészek Egyesülete, a Vitézi Rendek, civil- és gazda szervezetek, intézmények, egyesületek tagjai, az 1993-as újratemetés résztvevői és a néhai kormányzó tisztelői.

2024. 09. 08. 18:00
Horthy Miklós megemlékezés
Fotó: Mirkó István
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint három évtizede annak, hogy vitéz Nagybányai Horthy Miklós hamvai hazatértek szeretett szülőföldjére, Kenderesre. Azóta minden évben szeptember elején emlékezők százai gyűlnek össze azért, hogy fejet hajtsanak a néhai kormányzó és családja emlékére. Az idei megemlékezésre is sokan eljöttek, amelynek hivatalos részeként először a Kováts Mihály Bandérium zászlóvivői hozták be a történelmi zászlókat. Ezt követően Barabásné Forgács Edit Kenderes város polgármestere köszöntötte a résztvevőket. Beszédében megemlékezett a harmincegy ével ezelőtti újratemetésről, amelyen akkor mintegy hetvenezren vettek részt, méltatta mindazok munkáját, hozzájárulását, akik sokat tettek Horthy Miklós végakaratának 31 évvel ezelőtti beteljesítése érdekében. ,,Két fontos dolgot szeretnék kiemelni: az egyik a tisztelet, a másik pedig a hála, amit a néhai kormányzó iránt érzünk, mindezt megérdemli a kenderesiektől és az egész országtól” – hangsúlyozta a polgármester. Emlékeztetett arra, hogy Horthy Miklós 1920-ban egy megcsonkított, romokban lévő országot vett át, amely bő két évtized alatt rendkívül sokat fejlődött, mind gazdaságilag, mind pedig oktatási-kulturális területen. A város polgármestere felelevenítette, hogy a Horthy család az 1800-as évek közepén került Kenderesre, s bár a 20. század messze sodorta őket, a családi fészek mindig itt volt számukra.

Horthy Miklós megemlékezés
Fotó: Mirkó István

– Mi büszkék vagyunk a kormányzóra és családjára, megőrizzük emlékét, emléküket – hangsúlyozta a városvezető. Mint elmondta, felemelő, hogy minden évben ilyen méltósággal emlékeznek meg az emberek Horthy Miklósról, a 20. század egyik legjelentősebb magyarjáról. Hangsúlyozta: Horthy Miklós és családja sokat tett Kenderesért, a környékért, a város és a térsége fejlődéséért. A polgármesteri beszédet követően Koncz Tibor, a Nagykunsági Református Egyházmegye esperese arra emlékeztetett, hogy Horthy Miklós 1920-tól 1944-ig volt Magyarország kormányzója, a portugáliai Estorilban hunyt el 1957 februárjában. ,,Halála óta 67, míg újratemetése óta 31 év telt el, ennyi idő elegendő arra, hogy életéről, munkájáról igazságos legyen a történelem” – jelentette ki Koncz Tibor. Hangsúlyozta: Horthy országteremtő, nemzetépítő politikus volt, aki kiváló emberekkel irányította Magyarországot, amely kimagasló két évtizedes fejlődésen ment keresztül. 

Koncz Tibor szólt a hibákról is, amelyek egy megoldhatatlan geopolitikai és történelmi helyzet eredményeként történtek meg, ugyanakkor úgy vélte, a tisztességes megemlékezésnek erre is ki kell terjednie. 

,,A családnak, a kenderesieknek, a tisztelőknek, emlékezőknek jár a zavartalan megemlékezés lehetősége, azt senki sem veheti el tőlük”– jelentette ki az esperes. Az évfordulón nagyon sokan részt vettek azok közül is, akik már 1993-ban is ott voltak Kenderesen. A beszédeket és a zenei programot követően a jelenlévők átvonultak a Horthy kriptához emlékezni, koszorúzni. A Horthy család kriptáját az 1920-as években építették, a református és katolikus temető mezsgyéjére. Az épületben húsz sírhely található. A családi sírboltban nyugszanak a kormányzó nagyszülei, szülei, testvérei és gyermekei. Horthy Miklós, felesége Purgly Magdolna és ifj. Horthy Miklós hamvait 1993. szeptember 4-én hozták haza Portugáliából és helyezték végső nyugalomra a családi sírboltban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.