Kínaiak csempésztek kínaiakat a horvát–magyar határon

A két, 35 és 49 éves távol-keleti férfi csak rövid ideje élt Budapesten, amikor úgy döntöttek, hogy embercsempészéssel fognak pénzt keresni.

2024. 09. 24. 10:21
Kelebia, 2020. december 18.
Katonák Kelebia közelében, a magyar-szerb határon, az ideiglenes biztonsági határzárnál 2020. december 18-án, ahol ezen a napon Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági fõtanácsadója és Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára tartott sajtótájékoztatót. Idén, az elmúlt három évhez képest lényegesen több, mintegy 42 ezer határsértõt és 460 embercsempészt fogtak el.
MTI/Rosta Tibor
Fotó: MTI/Rosta Tibor
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Horvátországból Magyarországon keresztül akarta Ausztriába csempészni három honfitársát az a két kínai férfi, akikkel szemben vádat emelt a Lenti Járási Ügyészség.

A Zala Vármegyei Főügyészség közleménye szerint a 35 és a 49 éves kínai állampolgár csak rövid ideje élt Budapesten, amikor az idősebbik férfi idén márciusban kibérelt egy hétszemélyes személygépkocsit, társa pedig egy másik személyautót kért kölcsön, hogy embercsempészéssel keressenek pénzt. Ismeretlenül maradt megbízójuk utasítására egy Zágrábhoz közeli helyre autóztak, ahol három, magyarországi belépésre jogosító vízummal nem rendelkező kínai állampolgárt vettek fel az egyik járműbe. 

Az utasok fejenként 500 eurót fizettek volna, ha eljutnak az ausztriai célállomásig, de a horvát–magyar határon Magyarországra átérve, Csesztreg közelében igazoltatták a fiatalabb sofőrt. 

Autójában az egyik utas az ülésen foglalt helyet, a másik két ember pedig hátul próbált elbújni a rendőrök elől. Az embercsempész társa is hamarosan előkerült, ő előfutóként igyekezett biztosítani, hogy ne találkozzanak rendőri ellenőrzéssel, de amikor társát mégis megállították, ő visszafordult, így mindkettőjüket elfogták. A két kínai férfi ellen a Lenti Járási Ügyészség embercsempészés miatt emelt vádat, börtönbüntetést és kiutasítást indítványozva.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.