Kitüntették az Észak-Macedóniában helytállt magyar mentőegységet

Csaknem félszázan vettek részt az erdőtüzek oltásában.

2024. 09. 12. 17:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar katasztrófavédők sokadszor bizonyították, hogy a legnehezebb helyzetekben is helytállnak, ráadásul nemcsak Magyarországon, hanem külföldön is – mondta Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára. A Pintér Sándor belügyminiszter által az Észak-Macedónia területén tomboló erdőtüzek megfékezésére irányuló mentés során végzett kiemelkedő szolgálatért adományozott Rendkívüli helytállásért érdemjel arany fokozata kitüntetések átadása alkalmából a Belügyminisztériumban rendezett ünnepi eseményen az államtitkár arra is felhívta a figyelmet, hogy

a magyar katasztrófavédők munkája emberek életének, testi épségének megmentéséhez, illetve a keletkezettnél jóval nagyobb károk elkerüléséhez is hozzájárult.

Az államtitkár felidézte, hogy idén nyáron Észak-Macedóniában az elmúlt évek egyik legnagyobb és legveszélyesebb erdőtüze tombolt, sokszor több ezer hektáron, felbecsülhetetlen károkat okozva, és ezért nemzetközi segítségnyújtásra is szükség volt. Elmondta, hogy Észak-Macedónia segélykiáltását meghallva Magyarország is kivette részét a segítségnyújtásból.

 

Ha nincs a magyar egység, sokkal nagyobb károkat okoz a tűz

Ismertetése szerint szolgálatteljesítésre 46 emberből és 13 járműből álló magyar tűzoltóegység utazott Észak-Macedóniába, az ő munkájukat logisztikusok, drónpilóták és az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) munkatársai is segítették. Tizenegy napig, szinte megállás nélkül tartott a megfeszített munka, melynek eredményeképpen más országok tűzoltóegységeivel közösen sikerült megfékezni a tüzet – hangsúlyozta, hozzáfűzve, hogy a magyar kontingens több településen avatkozott be, és védte, ami védhető volt. Éjt nappallá téve dolgoztak, munkájuknak is köszönhetően sikerült az emberek biztonságát megóvni, helytállásukról csak a legnagyobb elismeréssel lehet beszélni – emelte ki az államtitkár.

Ha a magyar egység nem lett volna ott, akkor a tűz sokkal nagyobb károkat okozott volna

– hangsúlyozta. Rétvári Bence arra is felhívta a figyelmet, hogy napjainkban az egyre szélsőségesebb időjárás következtében több hasonló eset is történik, ezért is kiemelt fontosságú a katasztrófavédelemben dolgozók munkája, helytállása. – Büszkék lehetünk a magyar katasztrófavédőkre, akik egyebek között a törökországi földrengést követően is újra bizonyították, hogy nemcsak itthon, de külföldön, nemzetközi kontingensekben dolgozva is megállják a helyüket – emelte ki az államtitkár.

A kitüntetéseket Rétvári Bence mellett Góra Zoltán, az OKF és Csató Gábor, az OMSZ főigazgatója adta át a 46 magyar tűzoltónak, mentősnek és logisztikai szakembernek.

Borítókép: Rétvári Bence (Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.