Rendhagyó évre készül a magyar katolikus egyház vezetése

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) 2024. szeptember 3–5. között tartotta őszi rendes ülését. A püspökök testülete a szokásoknak megfelelően idén ősszel is kihelyezett ülést tartott, amelynek ezúttal a Mátraverebély-Szentkút Nemzeti Kegyhely adott otthont. A püspökök közösen mutattak be szentmisét a kegytemplomban. Az ülésen részt vett Michael Wallace Banach érsek, apostoli nuncius is – olvasható a szervezet sajtólevelében.

2024. 09. 06. 11:20
Forrás: Magyar Katolikus Püspöki Konferencia
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tovább folytatódnak a 2025-ös szentév előkészületei, amelynek mottója „a remény zarándokai” mondat lesz. 

A szentév a katolikus egyház több mint 700 éves hagyománya, az első szentévet 1300-ban tartották. Rendes szentévet emberöltőnként, azaz huszonöt évenként tartanak, a legutóbbi az ezredfordulón, 2000-ben volt. Vannak azonban rendkívüli szentévek is, ilyenre legutóbb 2014-ben volt példa, amikor az irgalmasság rendkívüli szentévét ünnepelte az egyház.

A Püspöki Konferencia 2024. szeptemberi ülésén

  • kinevezte Elmer Hernandez verbita szerzetes atyát a Magyarországon munkát vállaló fülöp-szigeteki katolikusok lelkipásztori ellátásának országos koordinátorává;
  • áttekintette a katolikus börtönpasztoráció helyzetét, amelynek felelőse Berta Tibor dandártábornok, katolikus tábori püspök;
  • meghosszabbították Stift Zoltán atya országos koordinátori megbízatását egy újabb ötéves ciklusra;
  • országos működési engedélyt adott az Európai Útmutatók és Cserkészek Egyesülete itthoni működésére;
  • folytatta az egységes katolikus anyakönyvi szabályzat felülvizsgálatát, amely a modern kor elvárásainak és a vonatkozó adatvédelmi elveknek az egyház jogos érdekét figyelembe véve maximálisan eleget tenni.

A szervezet számos programmal készül az elkövetkező időszakra: 

  • szeptember 15-ig lehet csatlakozni a Karitász „Legyen öröm az iskolakezdés!” elnevezésű segélyprogramjához, amelynek keretében 10 ezer gyermek tanévkezdési támogatása a cél. Az adománygyűjtéshez online is lehet csatlakozni a www.karitasz.hu oldalon vagy az 1356-os adományvonal hívásával. 
  • 2024. szeptember 27–29. között kerül megrendezésre a Katolikus társadalmi napok, azaz a KATTÁRS. Az idei esemény házigazdája Budapest, jelmondata pedig: „Légy jelen!”.  A rendezvénysorozat központi témája a katolikus oktatás lesz.
  • November 23-án, a BOK Sportcsarnokban kerül megrendezésre a Forráspont. A 2018 óta megszervezésre kerülő ifjúsági rendezvényen tavaly Ferenc pápával is találkozhattak a jelenlévők. A találkozó jelmondata: „Örömre hívtál”.
  • 2025. május 30-ra Mátraverebély-Szentkútra zarándoklatot szervez 14–16 éves fiataloknak a Férfi Szerzetes-elöljárók Konferenciája és az MKPK, a Katolikus Pedagógiai Intézet bevonásával. 
  • A szentév kiemelkedő rendezvénye lesz Rómában az Ifjúsági Találkozó, amelyet július 28. és augusztus 3. között rendeznek.

A Katolikus Karitász rászoruló gyerekeknek szervezett táboroztatási programja, a „Vár a nyár!” révén 

idén is közel négyezer gyermek nyaralhatott az ország számos pontján napközis vagy bentlakásos táborokban, egy-egy turnusban délvidéki, kárpátaljai és ukrajnai csoportokat is fogadtak. 

A püspökök testülete figyelemmel vette tudomásul, hogy elkezdődtek a bontási munkálatok a Pázmány Péter Katolikus Egyetem leendő új campusának területén. A munkaterületen a munkálatok teljes időtartama alatt minden jogi kötelezettség az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) felelősségi körébe tartozik. Ennek értelmében a bontási és építési munkálatok lebonyolítása, a vállalkozói szerződések megkötése és azok betartatása, a szükséges szakhatósági engedélyek beszerzése is az ÉKM kizárólagos hatásköre és felelőssége a jogszabályok alapján. A jelenlegi átmeneti állapot megszüntetése után a Palotanegyed érintett része újra a főváros és a Józsefváros egyik ékköve lehet.

Az idei évben ismét emelkedett a Pázmány Péter Katolikus Egyetemre felvettek száma. Az összes képzési formát figyelembe véve összesen több mint háromezer-ötszáz új hallgatóval kezdheti meg az MKPK fenntartásában működő egyetem a 2024/25. tanévet. Ez csaknem tízszázalékos emelkedést jelent az előző évhez képest.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.