Szalay-Bobrovniczky Kristóf: A magyar érdekeket kell képviselni

A honvédelmi miniszter jelezte, hogy Magyarország olyan pozíciót képvisel, hogy minden féllel képes szót érteni.

2024. 09. 04. 22:11
Borítókép: Honvédelmi miniszter Forrás: Facebook
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Index Frontvonal című műsorának rendkívüli adásában Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter osztotta meg gondolatait a szomszédban zajló háborúról, a haderőfejlesztésről és a globális tömbösödés hatásairól. Az adásban a miniszter Tarjányi Péter állandó szakértő mellett elemezte a jelenlegi geopolitikai helyzetet – számolt be róla a Mandiner.

Szalay-Bobrovniczky kiemelte, hogy a béke, akárcsak a háború, nem magától alakul ki, hanem azt „le kell gyártani”. Hozzátette, hogy Magyarország olyan pozíciót képvisel, amely minden féllel képes szót érteni, és nem köteleződik el egyetlen globális tömb mellett sem. Bár Magyarország kulturálisan a Nyugathoz tartozik, és tagja az Európai Uniónak, valamint a NATO-nak, Szalay-Bobrovniczky szerint ezekben a szövetségi rendszerekben is elsősorban a magyar érdekeket kell képviselni, függetlenül attól, hogy ezért más tagállamok oroszbarátnak nevezik.

Mi nem oroszbarátok vagyunk, mi magyarbarátok vagyunk

– jelentette ki.

A honvédelmi miniszter aggodalmát fejezte ki az Európai Unió védelmi minisztereinek fórumain tapasztalt hangulat miatt, ahol Josep Borrell, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője szerinte „háborús pszichózisba” sodorja a tagállamok képviselőit. Szalay-Bobrovniczky hangsúlyozta, hogy Magyarország békepárti álláspontja gyakran elszigetelt, ám fontos, hogy az ország kitartson az azonnali tűzszünet és tárgyalások szükségessége mellett.

A NATO-tagsággal kapcsolatos kérdésekre reagálva Szalay-Bobrovniczky kifejtette, hogy nem tart attól, hogy Magyarország kiszorulna a szövetségből, mivel úgy gondolja, a NATO komolyabb szervezet, ahol mindenki látja, hogy Magyarország jó szövetséges. 

Hozzátette, hogy Magyarország már második éve teljesíti a kétszázalékos költési limitet, amelyet a tagállamoknak haderőfejlesztésre és védelmi kiadásokra kell fordítaniuk.

Borítókép: Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter (Forrás: Facebook)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.