Szalay-Bobrovniczky Kristóf: Megérkezett a világ egyik legmodernebb katonai szállító repülőgépe

A katonai szállítási és humanitárius segítségnyújtási képességünket erősíti a Kecskemétre érkezett KC-390-es – mondta a honvédelmi miniszter.

2024. 09. 05. 19:48
Fotó: Magyar Honvédség
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A honvédelmi miniszter a repülőgép ünnepélyes fogadásán hangsúlyozta, hogy a modern hadviselés teljesen új képességeket követel meg, ezért Magyarország egy XXI. századi összhaderőnemi, magas műveleti értékű, új haderőt épít, és ennek egyik mérföldköve a KC-390-es szállítógép. Hozzátette: a szomszédunkban dúló orosz-ukrán háború is megmutatta a harctéri mobilitás szükségességét és a katonai szállítási kapacitások iránti igény növekedését.

Fotó: Magyar Honvédség

Szalay-Bobrovniczky Kristóf elmondta, hogy a kormány 2020 novemberében kötött szerződést a brazil Embraer céggel két KC-390-es hadszíntéri szállító és légi utántöltő repülőgép beszerzéséről, és az első most megérkezett.

„Nagyon régóta vártuk ezt, hiszen a korábbi haditechnológia részét képező szállítógépeink elavultak, használhatatlanná váltak. Ki is vontuk a forgalomból őket, azonban újak nem érkeztek, így évekig a Magyar Légierő és ezen keresztül a Magyar Honvédség és az ország is katonai szállító repülőgépek nélkül maradt, ami helytelen, és meg kellett szüntetnünk ezt az állapotot” – tette hozzá a honvédelmi miniszter.

Fotó: Magyar Honvédség

„A KC-390-es hadszíntéri szállító és légi utántöltő repülőgép minden igényünket kielégíti, ezáltal tökéletes kiegészítője lesz a Magyar Honvédség légierejének” – fogalmazott Szalay-Bobrovniczky Kristóf, hozzátéve, hogy ezzel a géppel a legmodernebb eszközökkel rendelkezik majd hazánk egy esetleges egészségügyi vészhelyzeti kimenekítésre, illetve beteg- és sebesültszállító feladatok végrehajtására.

Fotó: Magyar Honvédség

A miniszter elmondta: „Ha békesség támad, romlik a háború – tartja egy magyar közmondás, ezért azt szeretném, hogy az a gondolatunk valósuljon meg, hogy a békéhez erő kell. Magyarország békepárti ország, elkötelezettek vagyunk a béketeremtésben és a béke megőrzésében, de ehhez itt nekünk a honvédelem vezetésében mindent meg kell tennünk, hogy erős, stabil, megbízható eszközeik legyenek.”

A Magyar Honvédség vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár bázisára érkezett KC-390 Millennium katonai szállítórepülőgép harctéri szállítói bevethetősége mellett felszereltsége révén vészhelyzeti kimenekítési, illetve beteg- és sebesültszállítói, úgynevezett MEDEVAC-feladatok végrehajtására is alkalmas. 

A KC-390 raklapos teherszállítás esetén 23 tonna, míg gépjárművek szállítása során akár 26 tonna hasznos terhelést tesz lehetővé; 64 ejtőernyőst, vagy 80 gyalogos katonát, vagy 74 hordágyat képes szállítani. A szállító feladatokon túl a KC-390-es típus képes harci repülőgépek légi utántöltésére, valamint saját hatótávolságának és repülési idejének növelése érdekében maga is tud üzemanyagot felvenni repülés közben.

A KC-390 repülőgépek önvédelmi rendszerét a legmodernebb technikai megoldások alkalmazásával alakították ki.

Fotó: Magyar Honvédség

– Elképesztő erő, monumentalitás, precizitás. Megérkezett a Magyar Honvédség új szállítórepülőgépe, a KC-390 Millennium. Ez egy brazil gyártmányú repülőgép, amelyet nagyon régóta vártunk – mondta a honvédelmi miniszter a Facebook-oldalára feltöltött videóban, majd hozzátette:

– A magyar légierő szállítókapacitásai az utóbbi években leépültek, az elhasznált, elkopott technológia pótlásra vár. És most íme, megérkezett ez a gép, amely a legmodulárisabb, legjobban használható, legmodernebb szállítóeszköz.

Magyarország az elsők között kötelezte el magát emellett a repülőgéptípus mellett, amelyben Európa és a világ egyik legkedveltebb katonai szállító repülőgépe lesz. Nyolcvan teljes fegyverzetű katona, két Gidrán, hatvan ejtőernyős fér fel erre a gépre, amely különleges hadműveleti, rossz minőségű repülőtereken is fel tud szállni.

A békéhez erő kell, folytatjuk a munkát! – hangsúlyozta Szalay-Bobrovniczky Kristóf.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.