Tisztul a Mecsek: százhatvan köbméternyi szemetet szállítottak el az erdőből

A szemétnek nem az erdőben van a helye.

Forrás: BAMA2024. 09. 26. 13:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Mecsekerdő három erdészete is bekapcsolódott a „Tisztítsuk meg az országot II.!” elnevezésű hulladékfelszámolási programba – közölte a Baranya Vármegyei Hírportál.

A Mecsekerdő 2024 nyarán több mint 160 köbméter illegálisan lerakott hulladékot szállított el a baranyai erdőkből.

– írta a lap.

Forrás: Bama.hu

A Mecsekerdő azért csatlakozott a 2024 tavaszán indult, az Energiaügyi Minisztérium, valamint a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. által támogatott programhoz, hogy felszámolja az erdei illegális hulladéklerakókat, ezzel is támogatva a kormány Klíma- és Természetvédelmi Akciótervében megfogalmazott célokat.

Alábecsülték a szemét mennyiségét

A Mecsekerdő (Árpádtetői Erdészet, Sásdi Erdészet és Szigetvári Erdészet) felmérése alapján 128 köbméter, vagyis mintegy másfél tucat, nagyméretű hulladékkonténer elszállítását tervezték, azonban a valóság ezúttal is meghaladta a becslést. Idén szeptemberig több mint 160 köbméter hulladékot szállítottak el. A leginkább szennyezettnek a Szentegát, Pécs, Komló, valamint Cserkút települések körüli erdők bizonyultak.

– Az erdészek szélmalomharcot vívnak az illegális hulladékot lerakó természetkárosítókkal, hiába számolnak fel egy-egy helyen illegális lerakókat, folyamatosan újabbak keletkeznek. Ezért nagyon fontos, hogy a rendszeres takarítás mellett kiemelt hangsúlyt kapjon a megelőzés is. Az erdészeti társaság minden alkalmat megragad, hogy felhívja a figyelmet az erdők tisztán tartásának fontosságára

– írta a lap.

A kormány határozottan lép fel az illegális hulladéklerakás ellen

Orbán Viktor a szeptember 23-i Árvízinfón felhívta rá a figyelmet, hogy az illegális hulladéklerakás országszerte problémát jelent, ez ellen pedig a kormány a jövőben a jelenleginél is határozottabban tervez fellépni. A miniszterelnök többek között rámutatott, Dunaújvárosnál az egykori hajóállomás környékét nem elég, hogy a víz ellepte, egy régi, föld alatti olajtartály kilyukadhatott, és szivárgott a benne lévő olaj – a miniszterelnök erről elmondta, a hatóságok a problémát hamar lokalizálták és elhárították azt.

A kormányfő beszélt egy csepeli illegális hulladéklerakóhelyről is, amely az árvíz alatt potenciális veszélyt jelenthetett volna, amennyiben a szemét a Dunába kerül, ám ez szerencsére nem történt meg. A miniszterelnök ennek kapcsán hangsúlyozta, az ár levonultával a területen szétszórt hulladékot fel kell számolni.

Orbán Viktor később, kérdésekre válaszolva azt is elárulta, hogy a helyzet miatt jogszabály-módosítást terveznek, hogy hasonló esetben az állam szállítsa el a szemetet, majd nyújtsa be a számlát, mert jelenleg a terület tulajdonosára kell várni.

 

Borítókép: A ködből kiemelkedő Mecsek Pécs közelében (Fotó: MTI/Sóki Tamás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.