Tizenkét éves fiú ütötte, fosztogatta és szégyenítette meg a társát a Deák téren

Ruhát és hátizsákot raboltak a belvárosi éjszakában azok a fiatalok, akik ellen javítóintézeti nevelést és felfüggesztett fogházbüntetést indítványozott a Budapesti I. és XII. Kerületi Ügyészség – adták hírül.

Forrás: Magyarország Ügyészsége2024. 09. 09. 12:00
Budapest,,A,View,From,Above,Of,The,Houses,Of,The
illusztráció Fotó: Shutterstock
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vádirat lényege szerint az elkövetéskor 12 éves fiú 2022. augusztus 27-én este, a Deák téren lévő szökőkútnál odament egy kiskorúhoz, és azzal az ürüggyel, hogy a sértett őt korábban megszégyenítette, megfenyegette, majd felé ütött. Az ütések nem érték el a sértettet, aki a barátaival elindult. A támadó azonban három társával – köztük az ügy másik, az elkövetéskor 15 éves vádlottjával – együtt követte, s a közelben fenyegetően körbevették.

A 12 éves ismét megfenyegette a sértettet, majd megütötte, lerángatta róla a márkás pulóverét, és azzal együtt levette a hátizsákját, benne a sértett irataival, és mindezeket elvette. Ezután még a sértett cipőjét is követelte, azonban a megtámadott fiú a barátaival elmenekült. A budapesti rendőrök rövid időn belül intézkedtek a 12 és a 15 éves támadóval szemben, akik közül az utóbbi már viselte a sértett pulóverét.

A 14 év alatti vádlott életkora miatt a nyomozás során kirendelt szakértő megállapította, hogy a fiú beszámítható, és rendelkezik a bűncselekmény felismeréséhez szükséges belátási képességgel, mivel biztonságosan képes különbséget tenni a jó és a rossz, a bűn és a büntetés között.

A Budapesti I. és XII. Kerületi Ügyészség Fiatalkorúak Büntetőügyeinek Részlege a két fiút csoportos rablás bűntettével, az idősebbet ezen túl közokirattal visszaélés bűntettével is vádolja. Az ügyészség a 12 éves fiúval szemben javítóintézeti nevelés alkalmazását, társával szemben pedig végrehajtásában felfüggesztett fogházbüntetés kiszabását indítványozta azzal, hogy a bíróság állapítsa meg, a próbaidő alatt a vádlott pártfogó felügyelet alatt áll.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.