Felújítják a jubileumi évre a St Jupátot, amivel a két bátor magyar vitrolázó megkerülte a Földet

A ma már történelmi műtárggyá nemesedett hajót Fa Nándor és Gál József saját kezűleg építettek meg, most az MCC-vel együttműködve újra vízrebocsátják.

2024. 09. 04. 14:12
Fotó: Herczeg Zoltan
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szeptember 4-én a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum a Mathias Corvinus Collegiummal együttműködve újra a Balaton vizére bocsátja a legendás St. Jupátot – adta hírül közösségi oldalán a Mathias Corvinus Collegium (MCC).

A hajót Fa Nándor és Gál József saját kezűleg építettek meg, amellyel a két bátor vitorlázó 717 nap alatt, 12 ország partjait érintve, megkerülte a Földet. Az MCC és a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum (MKM) lapunknak eljuttatott közleményében azt írta, legendás hajót egy éven belül teljeskörűen restaurálják annak érdekében, hogy a negyvenéves jubileumra teljes pompájában tündökölhessen.

A közleményben felidézték: Fa Nándor és Gál József útja után a Szent Jupát rövid ideig a Balatonon maradt, mialatt a két kalandor egy alapítványt hoztak létre a megőrzésére. Ez az alapítvány 1996-ban a Közlekedési Múzeumnak adományozta a Balaton-31 típusú vitorláshajót, amelyet 2024 szeptemberében a Szent Jupát ismét megtekinthető a Mathias Corvinus Collegium (MCC) révfülöpi központjában. 

Kiemelték, 2025 tavaszára a két intézmény együttműködésének, valamint Fa Nándor szakmai támogatásának és iránymutatásának köszönhetően a múzeum műtárgya teljes körű restaurálást és hosszú távú állagmegóvást kap, hogy az ismét elérhető legyen az érdeklődők számára. 

Jövő év szeptemberében lesz 40 éve, hogy a hajó megkezdte lenyűgöző körútját. A jubileumi évben a múzeum és az MCC 700 napos programsorozatot kezd, melynek keretében szeretnék bemutatni és megismertetni a hajózás, a balatoni vitorlázás, és nem utolsó sorban az emberi teljesítmény lebilincselő momentumait a felnövekvő generáció számára.

A Szent Jupátot – restaurálását követően – az MCC Cholnoky Jenő Gyermek- és Ifjúsági Kikötő Diáktáborban állítják ki, ahol ismét szolgálhatja a hazai vitorlázó és érdeklődő közönséget. 

Borítókép: A St. Jupát (Forrás: Facebook)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.