A rádiónál kapott tüdőlövést egy másodéves egyetemista

Dömötör Csaba idézte fel Bartók József történetét.

2024. 10. 23. 12:56
Október 23. - Fáklyás felvonulás Budapesten
Fotó: Illyés Tibor
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Drága Szülők! Fájdalommal kell közölnöm, hogy fiuk, Bartók József hősi halált halt. Engedjék meg, hogy itt tolmácsoljam az egész magyar ifjúság részvétét. A magyar ifjúság egy tagja” – idézett közösségi oldalán egy, az 1956-os forradalmi harcok idején írt levelet Dömötör Csaba.

A Fidesz EP-képviselője emlékeztetett: az említett másodéves villamosmérnök hallgató mindössze húszéves volt. Akkor halt meg, amikor a rádiónál a fegyvertelen tömegbe lőttek, és Bartók József egy cipészműhelybe menekült tizenöt társával. Az ajtót nem tudták becsukni, és tüdőlövést kapott. A családnak néhány nappal később egy egyetemista vitte el a levelet, rajta a feldolgozhatatlan üzenettel.

A Műegyetem hősei az életüket adták, 1956 küzdelme pedig minket is kötelez: bármilyen rázós utat elviselünk, bármilyen terhet felvállalunk, bármilyen ellenerővel szembeszállunk, csak hogy a magyarok jövőjét biztonságban lássuk

– írta bejegyzésében Dömötör Csaba.

Borítókép: Az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából tartott fáklyás emlékmenet (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.