Az óbudai polgármester becsapja az embereket

Kiss László nem lehet politikai fogoly, hiszen Magyarország demokratikus berendezkedésű ország – mondta lapunknak Szalay Zoltán, a Magyar Politikai Foglyok Szövetségének budapesti elnöke. Az egykor a kommunista rendszer tényleges rabjaként sínylődő vezető hangsúlyozta: Kiss kijelentésével becsapja a magyarokat, pedig nem tehet meg mindent azért, mert ő egy polgármester.

2024. 10. 09. 5:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Ez egy röhej, hogy ilyet meg lehet tenni Magyarországon, ahol igazi demokrácia van – mondta lapunknak Szalay Zoltán, a Magyar Politikai Foglyok Szövetségének (Pofosz) budapesti elnöke arról, hogy Kiss László, Óbuda előzetes letartóztatásban lévő polgármestere a III. kerületi önkormányzat alakuló ülésén felolvasott levelében politikai fogolyként hivatkozott saját magára. Mint ismert, a megalapozott gyanú szerint Kiss László még a 2019-es polgármesterré választása után megállapodott egy ismerősével, hogy az érdekeltségébe tartozó cégek rendszeresen megbízásokat kapnak majd az önkormányzattól, amiért cserébe neki és további – az önkormányzatnál dolgozó – hivatalos és nem hivatalos személyeknek pénzt kell visszafizetni. Hogy a vesztegetési pénz eredetét és felhasználási céljait leplezzék, az önkormányzat fiktív, túlárazott szerződéseket kötött több, erre a célra létrehozott céggel. A munkát nem a szerződő cégek, hanem más társaságok teljesítették, a szerződésben vállalt árnál olcsóbban. A Pofosz budapesti elnöke hangsúlyozta:

bár még nincs bírósági ítélet, de Kiss László esetében semmiképpen sem lehet arról beszélni, hogy az őrizetbe vett polgármester politikai fogoly lenne.


Nem tehet ilyet, csak mert polgármester

– Engem 17 évesen vittek el 1960-ban, de ez az ’56-os szervezkedés miatt történt, mi tényleg politikai foglyok voltunk. Nem találok szavakat, hogy egy korrupcióval megvádolt személy ilyet állít! Nem véletlen a vád,  és ma a rendőrségen, az ügyészségen és a bíróságokon már nem olyan emberek ülnek, mint 1960-ban és előtte.

Teljes szívvel-lélekkel elítélem, amit Kiss László tesz, mert ez a magyar nemzet becsapása! Nem tehet meg mindent azért egy politikus csak azért, mert ő a polgármester vagy az alpolgármester

– mondta Szalay Zoltán.

Felidézte, 1989. június 16-án, ami a rendszerváltás napja volt, Fónay Jenő felkérésére Orbán Viktor és Kövér László vállalta, hogy beszédet mond a Hősök terén. Mint mondta, a tíz évet kapott és életfogytiglani börtönre ítélt egykori tényleges politikai foglyok ekkor még nagyon féltek attól, hogy az igazság kimondása miatt újra rácsok mögé kerülnek, és ez már a rendszerváltáskor történt. – Kiss László esetében azonban nincs semmiféle politikai per, hanem az a gyanú ellenük, hogy mocskos dolgot csináltak, óriási pénzeket csúsztattak ide-oda. Ezért nem hagyjuk azt, hogy Kiss ilyeneket mondjon, mint ahogy tiltakozunk az ellen, hogy Magyar Péter kisajátítsa a lyukas zászlót – mondta a meghurcolt budapesti Pofosz-tagok nevében Szalay Zoltán.

 

Botrány Zuglóban, Kispesten

Mint arról korábban beszámoltunk, nem Kiss László az egyetlen baloldali politikus, aki korrupciós ügybe keveredett. A zuglói parkolási botrány miatt nemrég emelt vádat a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) Baja Ferenc volt szocialista miniszter, Horváth Csaba nemrég leváltott zuglói polgármester, Tóth Csaba egykori zuglói országgyűlési képviselő, valamint Molnár Zsolt szocialista országgyűlési képviselő és társai ügyében. Az ügyészség korábbi közleménye szerint Horváth Csaba és Tóth Csaba a zuglói parkolás lebonyolítására előre kiválasztott egy gazdasági társaságot.

Azért, hogy az érintett cég nyerje el a pályázatot, a két politikus befolyásuk érvényesítését ajánlotta. A politikusok közreműködésükért 2017 és 2019 között havi rendszerességgel 10–15 millió forintot kaptak.

Az ügyben vádat emeltek Baja Ferenc és Molnár Zsolt ellen is, mert a gyanú szerint ők is kaphattak a korrupciós pénzekből.

Korábbi történet, de rendőrségi nyomozás indult a kispesti korrupciógyanús ügyekben, amelyekről 2019 őszén lapunk és a Hír TV rántotta le a leplet, amikor nyilvánosságra hozott számos hangfelvételt és videót, amelyeken Lackner Csaba XIX. kerületi szocialista önkormányzati képviselő korrup­ciós ügyekről beszél kábítószergyanús anyagok szortírozása és fogyasztása közben. Ezeken Lackner arról beszélt, hogy a pénzt nem közvetlenül a büdzséből kell kilopni, hanem külső vállalkozókon keresztül jön vissza a túlárazott projektek után. Elhíresült mondatai szerint „hülye, aki a helyi politikában nem keresi meg az évi százmillió forintot”. A képviselő nemcsak a saját korrupciós ügyeiről mesélt, hanem kenőpénz átvételével hozta hírbe Gajda Péter (MSZP) polgármestert és Kránitz Krisztiánt (MSZP), a helyi vagyonkezelő akkori vezetőjét és több más, a baloldalhoz köthető önkormányzati politikust és tisztségviselőt. A Nemzeti Nyomozó Iroda költségvetési csalás, vesztegetés, kábítószer-birtoklás, okirat-hamisítás és más gazdasági bűncselekmények miatt nyomoz az ügyben.

 

Városháza- és Lánchíd-gate

Emlékezetes botrány volt a Városháza-gate ügy is, ami a fővárosi baloldalt érintette. A gyanú szerint Karácsonyék el akarták adni a Városházát. A botrány egyik kulcsfigurája Berki Zsolt, akinek a fővárosban semmiféle hivatalos nem volt, de ő keresett meg egy Magyarországon ismert üzleti kört a Városháza-projekt miatt.

Berki Zsolt együtt szerepelt az Anonymus által közzétett hangfelvételeken Barts Balázs fővagyonkezelővel, valamint Bajnai Gordon volt miniszterelnökkel, aki zsákmányra vadászó cápákról is beszélt a Városháza esetében.

Több szálon, hűtlen kezelés, sikkasztás és vesztegetés gyanújával folyik még mindig a nyomozás a Városhá­záig érő fővárosi számlagyár ügyében. Ez az a botrány, ami a túlárazott Lánchíd-felújításhoz kapcsolható.

Borítókép: Kiss László nem volt jelent az óbudai képviselő-testület ülésén, mert fogdában van (Fotó: Facebook)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.