Az új KRESZ nagy változást hozhat a motorosoknak

Megkezdődött az egyeztetés, amin többek között a kötelező védőfelszerelésekről is tárgyaltak.

Forrás: MTI2024. 10. 07. 14:32
A Harley-Davidson amerikai motorkerékpár-gyártó fennállásának 120 éves jubileuma alkalmából szervezett budapesti fesztivál motoros résztvevői az Andrássy úton 2023. június 24-én.
Fotó: MTI/Bruzák Noémi
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megkezdődött az egyeztetés a motorosoknak kötelezően előírható védőfelszerelésekről, az oktatásról, a B kategóriás jogosítvánnyal vezethető motorkerékpárok köréről, valamint az új KRESZ motorosokra vonatkozó szabályairól. A szakmai és érdekképviseleti szervezetek, az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM), valamint a szakfeladatokat ellátó KTI Magyar Közlekedéstudományi és Logisztikai Intézet Nonprofit Kft. közösen tárgyalnak a kérdésekről – közölte az ÉKM.

Az új KRESZ nagy hangsúlyt helyez arra, hogy fokozottabb védelmet nyújtson a közlekedés védtelenebb szereplői számára, így a gyalogosok és a kerékpárosok mellett a motorkerékpárral közlekedőknek is

– emelték ki. 

Fontos cél, hogy az előírások használható, életszerű kereteket alkossanak, amelyek nemcsak fokozzák a közlekedésbiztonságot, de javítják a meglévő szabályrendszer hiányosságait is, valamint felzárkóztatják a szabályozást napjaink elvárásaihoz, és olyan kereteket biztosítanak, amelyek segítik a motoros közlekedés fejlődését – írták. Hozzátették: a motorosokra vonatkozó szabályrendszer kialakítása ezért motoros szakértők, valamint szakmai és érdekképviseleti szervezetek bevonásával történik.

Az ÉKM és a KTI által szervezett első motoros szakmai fórumon kiemelt figyelmet kapott a motorkerékpárt vezetőknek a jövőben kötelezően előírható ruházat és védőfelszerelések kérdése is.

Egyeztetés indult a 125 köbcentiméteres motorkerékpárok (A1 kategória) B kategóriás jogosítvánnyal való vezetésének lehetséges feltételeiről is, de szó esett a jogosítványszerzéshez kapcsolódó oktatás megújításáról, a motorkerékpárokra vonatkozó műszaki előírások felülvizsgálatáról és a motoros közlekedésre vonatkozó KRESZ szabályok megújításáról – sorolták.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.