Azonnal tömegek rohamozták meg az árvíz után újranyílt Margitszigetet + galéria

Tudósítónk és fotóriporterünk is ott volt, amikor újra megnyitották a szigetet.

2024. 10. 08. 16:26
HZ1_1725
Margitsziget Fotó: Havran Zoltán
Fotó: Havran Zoltán
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kígyózó sorokban várták délben izgatottan az emberek, hogy az árvíz miatti lezárás után újra megnyíljon Budapest egyik kedvenc kirándulóhelye, a Margitsziget. Pontban délben meg is jelentek a rendőrök, és letépték a kihúzott szalagokat: szabad volt az út a sziget belseje felé.

HZ1_1681
Fotó: Havran Zoltán

Mint arról lapunk már beszámolt, az áradás miatt lezárt Margitszigeten megemelkedett a talajvíz, amiért tovább kellett halasztani a sziget megnyitását. A fákat kidőlés fenyegette, emiatt az utómunkálatok során megközelítőleg 150 fán jelölték meg a dőlési irányukat és azt a hatókört, amelyet szabadon kellett hagyni körülöttük.

HZ1_1764
Fotó: Havran Zoltán

A dőléssel szemben lévő oldalára egy meghatározott mennyiségű ellensúlyt helyeztek homokzsákokból. Ezeket kedd délre eltávolították, és az összes óvintézkedés végeztével kedd délre újra látogathatóvá vált a terület. Nyitáskor több száz emberből álló tömeg indult meg egyszerre a zenélő szökőkút irányába: családok, sportolók, kutyasétáltatók és kíváncsi turisták özönlötték el a szigetet.

Alig telt el a nyitás után negyedóra, a Gasztro sétány egyetlen megnyitott kocsmájában már söröző külföldiekkel lehetett találkozni. A vendéglátóhelyen az egyik dolgozó lapunknak elmondta, szerencsére az árvíz közvetlenül nem tett kárt az üzletben, viszont a megnőtt talajvíz miatt a környező fákat ott is szigorúan ellenőrizték a szakemberek.

HZ1_1709
Fotó: Havran Zoltán

Továbbsétálva eljutottunk a sziget egyik legnépszerűbb látványosságához, a margitszigeti kisállatkerthez. Sajnos a látogatókra csak az üres kifutók néztek vissza, ugyanis a vadaskert 110 állatát átmenetileg a városligeti állatkertbe kellett szállítani, és úgy tűnt, még nem kerültek vissza eredeti helyükre.

HZ1_1687
Fotó: Havran Zoltán

Az átmenetileg bezárt üzleteken felül ugyanakkor mindössze ez az egyetlen látványos nyoma maradt az árvíznek. A part mellett sétálva még csak elvétve sem láthattunk homokzsákokat, és a Főkert dolgozói is alapos munkát végeztek, ugyanis a Duna által odasodort hordalékokat is eltüntették.

A Margitsziget szerencsésen átvészelte a szeptemberi árvizet, és úgy tűnik, a főváros egyik kedvenc kirándulóhelyén hamar visszakerülhet minden a régi kerékvágásba. A víz fogságába került szigetről készült képeinket itt nézheti meg:

 

Borítókép: A Margitsziget az árvíz utáni megnyitás első órájában (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.