Elképesztő aranykincset rejt a Börzsöny, egy lépéssel közelebb került a kibányászás

Bejegyezték a bányavállalatot.

2024. 10. 04. 18:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már több feltételt is teljesített a koncessziós pályázat beadásához a Hun-Bányászat Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Kft., így hamarosan újabb szakaszába léphet a börzsönyi aranykitermelés terve – írja az Origó. Húszezer euró törzstőkével (75 millió forint) jegyezték be a Börzsöny Aranybánya Koncessziós Bányatársaság Zrt.-t augusztus közepén, amely majd a kitermelést végzi.

Mint a Magyar Nemzet már beszámolt róla, egy tavaly lezajlott, műholdas svájci georadar-kutatás szerint

az eddig becsült 13 ezer milliárd forintnyi arany és ezüst helyett ötvenezer milliárd forint értékű nemesfémet rejt a Nagyirtáspuszta–Rózsabánya régió.

Ez pedig potenciálisan elképesztő gazdasági lehetőségeket rejthet magában.

 

Óriási haszonnal kecsegtet az aranybányászat

A Hun-Bányászat becslése alapján közel másfél évtized leforgása alatt alig egymilliárd eurós beruházással közel negyvenmilliárd eurós hasznot lehetne elérni a bányászati tevékenységgel. Arról persze korai lenne beszélni, hogy lesz-e arany- vagy ezüstbánya a Börzsönyben, az pedig végképp nem időszerű kérdés, hogy mikor indulhat meg egy esetlegesen a jövőben létesítendő telephelyen a termelés.

A bányászati infrastruktúra kiépítése ugyanis rendkívül pénz- és időigényes beruházás,

a kitermelés pedig általában fokozatosan, több lépcsőben futtatható fel egy adott, kívánatos és egyúttal elérhető szintre.

Borítókép: Kilátás a Börzsöny Várhegy magaslatáról (Fotó: MTVA/Jászai Csaba)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.