Fontos adatokat közölt Müller Cecília hivatala

Az előzetes adatok szerint a 42 312 jogosult hetedikes lány közül 34 155-nek (81,4 százalék) a szülője kérte a térítésmentes humán papillomavírus (HPV) elleni védőoltást a 2024/2025-ös iskolai kampányoltás keretében – tájékoztatta a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) hétfőn az MTI-t.

Forrás: MTI2024. 10. 28. 13:00
HZ1_286120240909 budapest Müller Cecília Györgyi magyar orvos, 2018-tól országos tisztifőorvos, a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ vezetője, a Koronavírus-járvány Elleni Védekezésért Felelős Operatív Törzs tagja havran zoltan magyar nemzet
Müller Cecília Fotó: Havran Zoltán
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A fiúk esetében a 44 715 jogosult közül 32 290-en (73,2 százalék) kapják meg az oltást.

Az iskolai kampányoltás keretében biztosított oltóanyag biztonságos és hatásos, segítségével visszaszorítható a HPV magas kockázatú típusai által okozott megbetegedések kialakulása. A HPV elleni védőoltás igénybevételi aránya a leányok körében évek óta 80 százalék körüli, a fiúknál közel 70 százalék – írták.

A HPV a bőrön és a nyálkahártyákon okozhat sejtburjánzást. A legtöbb esetben a szervezet leküzdi a fertőzést, azonban, ha a vírus hosszú ideig jelen van a szervezetben, akkor rosszindulatú daganat alakulhat ki. Világszerte a HPV felelős a daganatos megbetegedések 5 százalékáért; leggyakoribb a méhnyakrák, de a vírus megtámadhatja a hüvely, a szeméremtest, a végbél, a hímvessző és a fej-nyaki régió nyálkahártyáját, hámsejtjeit is – ismertették.

Közölték: a védőoltás a szexuális élet megkezdése előtt a leghatékonyabb, felkészíti az immunrendszert arra, hogy későbbiekben a vírussal történő fertőződés esetén minél gyorsabban termeljen ellenanyagot.

Az NNGYK felhívta a figyelmet, hogy a védőoltás nem helyettesíti a szűrővizsgálatokat, azaz a védőoltás és a felnőttkorban ajánlott szűrővizsgálat együtt nyújt hatékony védelmet.

Iskolai kampányoltás keretében az elmúlt tíz évben a két HPV-típust tartalmazó vakcinával közel 137 ezer lányt, míg a HPV 9 típusát tartalmazó oltóanyaggal mintegy 223 ezer lányt és 130 ezer fiút oltottak be.
 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.