Különösebben megfeszülni sem kell, hogy egyszerre fogyjon és jól is érezze magát, de ezt azért jó, ha tudja

Ha elmegyünk sétálni, megpihenünk, sétálunk újra és pihenünk megint, sokkal többet teszünk magunkért, mintha csak úgy sétálnánk bele a nagyvilágba – ez volt a lényege egy nemrég megjelent kutatásnak, amelyről most a Magyar Nemzet szakértőket kérdezett.

Forrás: Magyar Nemzet2024. 10. 26. 5:55
Couple,In,Love,Are,Walking,Outdoor,And,Enjoying,The,Autumn,séta,ősz,időjárás
illusztráció Fotó: Shutterstock
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha rövidebb szakaszokra osztjuk fel a szokásos sétánkat, több energiát használunk fel, és több oxigént fogyasztunk ugyanannak a távolságnak a megtételéhez – olvasható a tanulmányban, amely a Proceedings of the Royal Society B című folyóiratban jelent meg nagyjából egy hete. A kutatók úgy találták továbbá, hogy a tíz–harminc másodperces etapokban végzett gyaloglás vagy a lépcsőzés húsz, de akár hatvan százalékkal több oxigént igényel, mintha ugyanazt a távolságot folyamatosan tennék meg.

A felfedezésük szerint a gyaloglás kezdetekor több energiára volt szükség az elinduláshoz és a test bemelegítéséhez, mint a gyakorlat későbbi szakaszában, amikor a test már kellően bemelegedett, mozgásban volt és hatékonyabban dolgozott.

Mozgás közben mindenféle olyan hormon termelődik, ami jót tesz a közérzetünknek. Ilyen az endorfin és a szerotonin, amelyeket főleg a csokoládéval és az étkezéssel kötünk össze, azonban ezek mozgás hatására is termelődnek 

– részletezte a Magyar Nemzetnek a Pszicológus13 Központ vezetője. Katona Katalin hozzáfűzte, mozgás közben dopamin is termelődik, amely a figyelmi funkciók élesedéséért is felel. – Tehát ha sokat tanulunk, vagy nagyon kell koncentrálni a munkahelyünkön, már csak azért is érdemes megszakítani azt egy kis gyaloglással, mert minden, ami mozgás, csökkenti a stresszhormon szintjét, tehát közvetve hathatunk a stresszkezelésre is – fejtegette, és felhívta a figyelmet arra is, hogy mindez különösen fontos lehet azoknak, akik irodában dolgoznak. A mesterséges fény ugyanis nem segíti a szerotoninszint emelkedését, miközben a természetes fény segíthet ezeknek a hormonoknak a szintjét növelni. Megjegyezte továbbá, hogy

mindannyian szeretünk tetszeni, és akinek az életének eddig nem is volt része a sport, annál akár húsz perc, fél óra séta is beindíthat egy változást.

– Amikor büszkék vagyunk a testünkre, és jól érezzük magunkat a bőrünkben, az általában jó irányban hat az önbizalmunkra is – jegyezte meg a pszichológus. További érdekességképpen elmondta azt is, szexuálterápiákban is szokták javasolni a tempós sétát nagyjából húsz percig, hiszen a mozgás hatására tesztoszteron termelődik, amely férfiak és nők esetében egyaránt hozzájárulhat a szexuális vágy növekedéséhez. A gyaloglás előnyeit azonban érdemes lehet fizikai szempontból is górcső alá venni.

A séta egy jó kiindulási alap lehet azoknak, akiknek az elmúlt tíz évben kihívást jelentett levinni a szemetet vagy csak a kanapé és a hűtőszekrény közti távon ingáztak – mondja a Bell’N’More mozgásstúdió vezetője, Szobonya Noémi. A séta, illetve a járás egy olyan alapvető mozgásforma, amely mindenkinek elérhető. Nem igényel se szaktudást, se tanulást, se különösebb anyagi ráfordítást. Egészségi és edzettségi állapottól függetlenül jó hatása van – fejtegette.

A tanulmányról azt mondta, az ülő életmódot folytatóknak praktikus lehet kiegészíteni a szakaszos séták pihenő fázisát légzőgyakorlatokkal, karkörzésekkel, amelyek segítenek átirányítani a fókuszt a mindennapi problémákról a testünkre és annak jelzéseire. Az intenzívebb gyaloglást változatosabbá tehetjük a tempó fokozásával, a lépéshossz nyújtásával, amit akár térdhúzásokkal is tarkíthatunk, így a kardiovaszkuláris rendszer edzettebbé, ezáltal pedig immunrendszerünk is ellenállóbbá válik.

További előnynek nevezte, hogy a séta ízületi szempontból is egy kedvezőbb választás lehet azoknak a kezdőknek vagy újrakezdőknek, akik túlsúllyal élnek.

Ha valaki súlyfelesleggel egyből futni kezd, kockára teheti ízületeinek épségét. Ha elindult egy testsúlycsökkenés, arra már lehet építkezni

 – részletezte, majd azzal folytatta, hogy a következő lépésként sem érdemes drasztikus elképzelésekben gondolkodni.

A leghatékonyabb eredményt azzal érhetjük el, ha a sétáinkat erősítő edzésekkel is kiegészítjük

– hívta fel a figyelmet, majd rávilágított, a fogyáshoz elsősorban kalóriadeficit szükséges. Ez azt jelenti, hogyha valaki eddig tortát vacsorázott csipsszel, és azt cukros itallal öblítette le, akkor akár a várost is körbesétálhatja, a komolyabb sikerek elmaradnak. A formás test tehát inkább azon múlik, hogy mi kerül a tányérra.  

Hogy mit – milyen minőségű es kalóriaértékű élelmiszereket – eszem, ezekből mennyit engedhetek meg magamnak és naponta hányszor ahhoz, hogy elérjem a célom, hogy jobban érezzem magam a testemben. Ezekre mind-mind érdemes odafigyelni

 – fogalmazott, majd felhívta a figyelmet arra is, hogy a testmozgás és az étkezés terén is hosszú távon tartható életmód kialakítására lenne érdemes törekedni, amelyet apránként vezessünk be új napi rutinok formájában, míg végleg lecserélődnek a régi, az egészségünket nem szolgáló szokásaink. 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.