Szerelmi viszony? Így verik át a pedofilok a gyerekeket

Múlt héten két pedofilt is elkaptak itthon, mindketten azt állították, szerelmi viszonyban álltak áldozatukkal.

Forrás: Magyar Nemzet2024. 10. 06. 6:00
Grandparent,Enjoy,Spending,Time,Laughing,With,Little,Girl,Grandchild,At
illusztráció Fotó: Shutterstock
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Eltűnt egy 12 éves lány, miután megsérült otthon, és a család egy férfi ismerőse kísérte Nyíregyházára orvosi ellátásra, azonban a kiskorú már soha nem tért haza. A 32 éves férfi, aki orvoshoz vitte, azt állította, „szerelmi kapcsolatban álltak”, és az orvosi ellátás után Nyíregyházán sétálni indultak, majd egy erdős területre mentek, ahol összevesztek, és a vita hevében megfojtotta és sorsára hagyta a lányt.

Egy 42 éves férfit letartóztattak, aki 2024 nyarától szerelmi és szexuális kapcsolatot tartott fenn egy 13 éves kislánnyal. Amint ezt megtudták a gyermek szülei, feljelentést tettek a férfi ellen, azonban őt ez sem tartotta vissza attól, hogy a kapcsolatát a gyermekkel folytassa. Szeptember 2-án a szülők tudta és beleegyezése nélkül megjelent a kislány iskolája előtt, és őt ismeretlen helyre magával vitte. A férfi mellett a lány csavargó, züllött életet élt. 

A két hírben a közös pont – azonkívül, hogy a múlt héten jelentek meg – az, hogy mindegyik esetben jóval idősebb férfi állt szexuális kapcsolatban kiskorúval. Kapaszkodjon meg, 

a másik közös vonás, hogy mindegyik esetben azt állították, szerelmi kapcsolatról volt szó. 

 

Hogyan lehetséges, hogy egy kiskorú és egy sokkal idősebb ember lesz szerelmes?

A kérdésre a rövid válasz: sehogy – vágná rá nagyjából bárki, és pontosan ugyanezt mondja a szakember is. Katona Katalint, a Pszichológus13 Központ vezetőjét kérdeztük.

Az, hogy a gyermekben lesz egy rajongás a tanítója, az edzője vagy egy épp aktuális sztár iránt, nem azonos egy érett szerelemmel. Ezt ismeri a jog is, és a mentális zavarok meghatározása is

– kezdte a szakember. 

A pszichológus szerint ahhoz, hogy ezt jól lehessen értelmezni, muszáj a pedofília definícióját ismerni. Ez alapján pedofília egy parafíliás zavar – azaz orvosi tartomány –, amelynek jól körülhatárolható ismérvei vannak. 

Hogyan lesz valakiből pedofil?

Orvosi értelemben pedofil az a felnőtt – vagy a gyereknél öt évvel idősebb fiatal –, aki 13 éves vagy annál fiatalabb gyerekek, közülük is olyanok iránt érez szexuális vonzalmat, nemi vágyat, akiknek még nem fejlődtek ki a másodlagos nemi jellegei, vagyis pubertáskor előtt állnak, és ez a vonzalom legalább hat hónapon át fennáll.

A pedofil zavarban szenvedő személyt nem a gyerek életkora, hanem annak testi adottságai és infantilis gyermeki lelki működései vonzzák szexuálisan – fűzte hozzá a szakértő, és leszögezte, attól, hogy valaki testileg koraérett kisgyermek felé közeledik szexuális céllal, az bűncselekmény, és nem megengedett, nem elfogadott kategória. „Hogy az orvosi, jogi és társadalmi definíció tartalmaz eltéréseket a kiskorúak sérelmére elkövetett szexuális kizsákmányolás kapcsán, az elgondolkodtató, de közös vonás, hogy valamennyi kategória egyértelműen elutasítja a felnőtt és gyerek között létrejövő szexuális kapcsolatot” – hangsúlyozta Katona Katalin. 

A pedofilok felismerését megnehezíti, hogy jelenleg nincsenek egyértelmű, minden kétséget kizáróan használható módszerek arra, hogy valakiről pszichológiai tesztekkel vagy orvosi eszközökkel előre jelezzék, hogy pedofil hajlama van-e, 

ahogy az is kiszámíthatatlan, hogy a pedofil fantáziák mikor csapnak át valódi cselekvésbe.

 

Hatalmas a látencia

Az Országos Kriminológiai Intézet 2019-ben végzett kutatásában olyan 2016 és 2017 között lezárt bírósági ügyeket vizsgáltak, amelyekben 12 éven aluliakkal szemben követtek el szexuális erőszakot. A 169 büntetőügy alapján az derült ki, hogy:

  • az ügyek 98 százalékában az áldozatok ismerték az elkövetőt;
  • az áldozatok 58 százalékánál közeli vagy távolabbi rokon;
  • 36 százalékánál pedig egy közeli ismerős követte el a bűncselekményt;
  • az áldozatok 55 százaléka az elkövetéskor még nem töltötte be a 9. életévét;
  • az áldozatok háromnegyede lány volt
  • és az elkövetők 95 százaléka férfi.

Katona Katalin továbbá kiemelte, a szexuális bűncselekmények java része látenciában marad, tehát soha nem derül ki, ami azt jelenti, hogy a fenti 169 esetnél jóval több történhetett a vizsgált időszakban is.  

Mit tehet a szülő?

A pszichológus kiemeli, pontosan ezért nagyon fontos a gyerekek szexuális oktatása, hiszen őket csak akkor tudjuk megvédeni, ha ismerjük az ellenük elkövetett bántalmazás valódi természetét. Felhívja a figyelmet arra, hogy bizonyos életkor alatt beleegyezéssel sem lehet szexuális aktust folytatni gyermekkel. A jogalkotó felismerte, hogy bizonyos életkorban nem várható el a gyermektől, hogy saját, önálló döntést hozzon, 

hogy értse a szexualitás pontos mibenlétét és ezek tudatában kezdjen abba bele. 

A másik kategória, ha a gyermek „rá van bízva” valakire, mert például egyházi személy, tanár, idősebb rokon vagy éppen közeli ismerős tekintélyszeméllyé válik a gyerek szemében, olyanná, akinek „szót kell fogadni”. Ha a gyerekben ki is alakul az ellenállás, a nemet mondás igénye, a felnőtt-gyerek közötti fölé-alárendelt viszony miatt 

nem meri kifejezni a tiltakozását egy szexuális kérés, felszólítás esetén.

„Ezért fontos, hogy a gyerekek egészen pici koruktól tudják, mi az a testhatár, mi az a bugyiszabály, és olyan kapcsolatunk legyen vele, amelyben bizalom van és meg meri osztani velünk a számára fura dolgokat” – hangsúlyozta Katona Katalin, a Pszichológus13 Központ vezetője. 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.