Ismét felsült a pécsi közgyűlésben a baloldali polgármester

A helyi Fidesz szerint a baloldali városvezető azt akarja elérni, hogy feloszlassák a közgyűlést, hátha egy új választáson jobban szerepelnek.

2024. 10. 23. 9:11
PÉTERFFY Attila
Fotó: Ruprech Judit
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem tudta átvinni a közgyűlésen a pécsi baloldali polgármester az önkormányzat szervezeti és működési szabályzatáról (szmasz) szóló tervét kedden sem – írja a Baranya Vármegyei Hírportál. A helyi Fidesz szerint nem meglepő a sikertelenség, hiszen az MSZP–DK–Jobbik–Momentum által támogatott Péterffy Attila ismét úgy próbálta véghezvinni tervét, hogy nem egyeztetett a közgyűlés ellenzéki tagjaival.

A városvezető szerint az szmsz-tervezetben vannak egyrészt technikai jellegű átvezetések, másrészt a cél szerinte az, hogy az önkormányzat működése átláthatóbb, életszerűbb legyen. A terve szerint nyolc bizottságot alakítanának külsős tagokkal.

A Fidesz–KDNP frakcióvezetője a lapnak azt mondta, hogy egy fontos alapdokumentumról van szó, ezért sem véletlen, hogy alapos előkészítésre lenne szükség, de őket nem keresték meg, hogy egyeztessenek róla. Csizmadia Péter szerint

mostantól a közgyűlésnek van polgármestere, nem pedig fordítva.

– Én sem kaptam az szmsz módosítására javaslatot – vágott vissza a polgármester, majd hozzátette: – Mások viszont megtiszteltek azzal, hogy szmsz-módosítást adjanak be, de a nem akarásnak nyögés a vége.

Péterffy Attila azt mondta, tárgyalásra hívta a jobboldalt, és egy bizottsági struktúrát javasolt írásban, cserébe viszont egy ötös bizottsági struktúráról szóló tervezetet kapott, amit neki kellett „saját kezűleg lekörmölnie”. Csizmadia Péter szerint azonban

nem egyeztetés volt, hanem egy diktátum, hiszen az egyeztetés arról szól, hogy az álláspontokat megvitatják.

Egyúttal elnézést kért, hogy a polgármesternek írnia kellett.

– Az elmúlt öt évben más sem történt, mint hogy a polgármestert és a pártokat kiszolgálták, minden javaslatunkat leszavazták – emelte ki a frakcióvezető, és azt kérte a polgármestertől, hogy próbáljon érdemben egyeztetni, kompromisszumra jutni, mutasson nyitottságot több mint húszezer pécsi választó akarata iránt. Szerinte a baloldaliak nem is szeretnék, hogy működjön a város, ezért színjátéknak tartja, ami a közgyűlésben folyik.

Azt akarják elérni, hogy feloszlassák a testületet, hátha egy új választáson jobban szerepelnek

– tette hozzá a politikus.

Borítókép: Péterffy Attila, Pécs polgármestere (Fotó: MTI/Ruprech Judit)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.