Magyar–szerb összefogás a Tisza mentén

Az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodást és az integrált vízgazdálkodást segítő magyar–szerb projekt indult a Tisza mentén a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) kutatóinak részvételével – tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága csütörtökön az MTI-t.

2024. 10. 10. 11:59
Fotó: VW Pics
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A klímaváltozás következtében várhatóan jelentősen megváltoznak a hőmérsékleti viszonyok és a csapadék tér- és időbeli eloszlása. 

A szélsőséges időjárási események miatt megnő a szélsőséges vízgazdálkodási helyzetek gyakorisága és intenzitása a magyar–szerb határ menti térségben.

Ezek a szélsőséges időjárási helyzetek és a hozzájuk kapcsolódó árvíz- és aszályesemények egyaránt jelentős fenyegetést jelentenek a Tisza vízgyűjtőjének ökoszisztémájára, infrastruktúrájára, gazdaságára és társadalmára.

Az SZTE, az Újvidéki Egyetem Műszaki Kara, a Vajdaság Autonóm Tartomány Európai Ügyek Alapja, az Alsó-Tisza vidéki Vízügyi Igazgatóság és a Vajdaság Vizei Újvidéki Vízgazdálkodási Közvállalat együttműködésével indult ADAPTisa projekt célja folyamatos, megbízható adatokra épülő együttműködés kialakítása a magyar–szerb határ menti régió vízügyi és katasztrófavédelmi szakemberei között a hidrológiai kockázatok mérséklésére, valamint a régió alkalmazkodó- és ellenálló-képességének javítása érdekében.

A szakemberek új adatbázisokat hoznak létre és hidrológiai modelleket alakítanak ki, amelyek közvetlenül megalapozzák az árvizek és a vízhiányos időszakok előrejelzését és a korai figyelmeztetési rendszerek fejlesztését, és adatokat szolgáltatnak az árvizek és a vízhiányos időszakok negatív hatásainak mérséklését szolgáló és az alkalmazkodást segítő megoldások kidolgozásához.

A projekt végeredményeként létrejövő Integrált Vízgazdálkodási Platform célja, hogy javítsa az árvizek és vízhiányos időszakok kezelésben részt vevő szervezetek koordinációs és reagálási képességét.

A következő két évben a lakosságot és a mezőgazdasági termelőket is megszólító közös kampányokat is szervnek, amelyek hatékonyan támogatják az éghajlatváltozás negatív hatásainak, valamint az ezek enyhítését célzó kezdeményezések bemutatását.

A 2026 augusztusáig tartó, 1,418 millió eurós (567 millió forintos) program költségeiből 1,205 millió eurót (482 millió forint) fedez uniós támogatás – írja a közlemény.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.