Megindult a versengés az szabadkígyósi kastélyért

A helyi önkormányzat megtartaná a kulturális örökségnek számító Wenckheim-kastélyt, de Márki-Zay Péter is rátenné a mancsát.

Forrás: Beol2024. 10. 22. 22:54
Hódmezővásárhely, 2024. június 10. Márki-Zay Péter, a Mindenki Magyarországa Néppárt EP-listavezetője beszédet mond a szervezet hódmezővásárhelyi eredményváró rendezvényén 2024. június 9-én. MTI/Czeglédi Zsolt
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere bejelentkezett a szabadkígyósi kastélyra. Szabadkígyós község polgármestere, Kosznáné dr. Pule Ilona akkor azt mondta, hogy október 22-i képviselő-testületi ülésen döntenek arról, hogy ők is hasonlóan járnak-e el. A helyi képviselő-testület kedden önálló napirendi pontként tárgyalta a szabadkígyósi Wenckheim-kastély jövőbeli tulajdonosi sorsának kérdését – írja a Beol

A község önkormányzata ezt azzal indokolta, hogy különösen fontosnak tartják azt, hogy az új tulajdonosi állapot és álláspont megőrizze a törvény szellemét, azaz a Wenckheim-kastély, mint a kulturális örökség országosan is a legjelentősebbek közé tartozó értéke, mindig és minden körülmények között nyitott maradjon nem csak a szabadkígyósi lakosok, nem csak az ország más területéről érkező látogatók, hanem az országon kívüli érdeklődők előtt is.

Az ülésen egyértelművé tették, hogy az önkormányzat elkötelezett a Wenckheim-kastély funkciójának megőrzésében és megtartásában, illetve fenntartásában.

 

Döntést csak a kastély pályázati anyagának kikérése után hoznak

A képviselő-testület figyelembe akarja venni a pályázati felhívás dokumentációját, mivel ezt olyan prioritásnak tekintik, amely nélkül a racionális döntés meghozatala elképzelhetetlen.

– Természetesen tisztában kell lennük azzal, hogy a törvény komoly elvárásokat támaszt e műemléki épület jövőbeni felújításával, fenntartásával, üzemeltetésével, a társadalmi érdeklődés számára való nyitottsággal kapcsolatban, amely különösen magas erőforrásokat és olyan struktúrát igényel, amely a sikeres pályázat elengedhetetlen feltétele – fogalmaztak. Hozzátették: mindezt a pályázati dokumentáció megismerése alapján kell különösen mérlegelnük és olyan észszerű döntést hozniuk, amely az önkormányzat működőképességét, és e jelentős történelmi műemlék üzemeltetését képes úgy megtartani, hogy e kettős feladatellátás sérülékenységét teljes mértékben elkerüljék.

 

Hódmezővásárhelyen is szavaztak

A hódmezővásárhelyi közgyűlési többség bő 50 perces vita után kedden megszavazta, hogy 

az önkormányzat pályázik a szabadkígyósi kastély tulajdonjogára.

Márki-Zay Péter szerint az a képviselő, aki megszavazza a pályázatot, az hazafi, aki nem, az egy embert szolgál – tett utalást Lázár Jánosra a baloldali polgármester. Majd egy képviselői felvetésre azt válaszolta: szerinte nincs 30 év fenntartásról szó a pályázati dokumentációban, vagy ha van is, akkor egy másik kormány alatt majd visszaadhatják a kastélyt. 

Borítókép: Márki-Zay Péter (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.