Mégsem vezet a Tisza Párt, magyarázkodik a 21 Kutatóközpont igazgatója

Nem úgy vannak a számok.

2024. 10. 23. 20:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Róna Dániel, a 21 Kutatóközpont igazgatója a Partizán műsorában már arról beszélt, hogy bár a szerdán közzétett felmérésük szerint a biztos pártválasztók körében a Tisza Párt két százalékkal megelőzte a Fidesz–KDNP-t, ám a valóságban nincs így – írja a Mandiner.

A kutatás kapcsán felmerült kételyekről a Magyar Nemzet már beszámolt: a 21 Kutatóközpont nyilvánosságra hozott felmérése azt mutatta, hogy az összes megkérdezett körében megőrizte vezető helyét a Fidesz–KDNP, de a biztos pártválasztóknál már megelőzte a Tisza Párt. Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet vezetője szerint

a következtetés több ponton is elbizonytalanítja az alapos olvasót.

A 2022-es választások előtt is hasonlóan jártak el ugyanis a baloldali elemzők, amikor azt kommunikálták: hat százalékkal vezet a baloldal a Fidesz előtt. A kormánypártok ennek dacára történelmi győzelmet arattak.

 

Nem csábított el Fidesz-szavazókat a Tisza Párt

Róna Dániel igazgató a számadatok kapcsán többször is hangsúlyozta, hogy a biztos szavazó pártválasztók körében mért kétszázalékos Tisza-előny hibahatáron belüli eredmény. Hangot adott annak is, hogy az adataik szerint eleve mindössze a megkérdezettek 64 százalék tartozik ebbe a kategóriába.

Az általa is elemzett szavazói áramlásokról kiderült, hogy a Fidesztől a Tiszához átáramlott szavazók aránya mindössze három százalék, ami megint csak hibahatáron belül van. 

A tavaszi európai parlamenti és önkormányzati voksolás óta pedig ez az arány nem éri el az egy százalékot sem.

Ahogy Róna a műsorban elmondta:

– Ha feltesszük azt a kérdés, hogy meg tudja-e szólítani a fideszeseket Magyar Péter, akkor a válasz az, hogy tavasz óta csak pár tízezer embert tudtak megszólítani.

A kutatóintézet igazgatója hozzáfűzte: Magyar Péternek márpedig ez lett volna a legnagyobb célkitűzése.

Borítókép: Magyar Péter (Forrás: Videa)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.