Megszólalt a tapolcai házrobbanást túlélő lakó

A robbanás olyan erejű volt, hogy a lakás ablakai betörtek és még az erkélye is leomlott. A lakók, menekülés közben, betondarabokon botorkáltak keresztül.

Forrás: BORS2024. 10. 07. 18:47
Robbanás történt Tapolcán egy társasházi lakásban (Fotó: MTI/Katona Tibor)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A robbanás olyan erejű volt, hogy a lakás ablakai betörtek és még az erkélye is leomlott. A lakók menekülés közben betondarabokon botorkáltak keresztül. Egy szabadnapos tűzoltó volt az est hőse, elsőként rohant a tapolcai lakáshoz oltani.

robbanás
A tapolcai robbanás olyan erejű volt, hogy még az erkély is leszakadt, az ablakok pedig kitörtek (Fotó: Delta Hírek)

Hátborzongató robbanás rázta meg Tapolcát, a Kazinczy teret vasárnap este. Hét óra körül az úgynevezett Y-házak egyik lakása iszonyatos detonációval berobbant, méghozzá olyan erővel, hogy a lakás két oldalán kiszakadtak az ablakok, az erkély leomlott, a leszakadó darabok pedig szerteszét repültek.

A tűzoltók azonnal a helyszínre siettek, ahol káosz fogadta őket: a lakók az utcán tolongtak, az úton pedig mindenhol a leszakadt erkélyről lehulló betondarabok hevertek.

A lakókat azonnal kiterelték az épületből, így végül 36 lakásból 198 embernek kellett elhagynia a tömböt, a helyszínre pedig még a polgármester is odasietett, aki végig ott maradt a mentési munkálatok ideje alatt.

– Feltételezhetően gázrobbanás történt egy tízemeletes társasház harmadik emeleti lakásában Tapolcán, a Kazinczy téren. A robbanás következtében az erkély leomlott – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. A lakók valósággal sokkot kaptak: egyik pillanatban még a békés csöndet élvezték, egy perccel később pedig már a romokon botorkáltak keresztül.

Szörnyű volt. Először a robbanást éreztem, kimentem, és láttam, hogy tele van az úttest és minden törmelékkel, miközben kiabáltak, hogy menjünk le gyorsan. Nem kívánom senkinek sem ezt a szörnyű élményt

– mondta el a Borsnak a felsőbb emeletek egyikén élő Mária.

A területet lezárták, 198 lakót ki kellett vinni az épületből (Fotó: Delta Hírek)

Hozzátette: az, hogy nem lett még nagyobb baj, egy szabadnapos tűzoltónak köszönhető.

A házban él egy szabadnapos tűzoltó, és ő oltotta el szinte azonnal a tüzet és hívta a kollégáit

– tette hozzá az asszony. Szerencsére az ő lakásában nem keletkezett kár, ellentétben azzal a lakással, ahol a robbanás történt. Az itt élő férfi is súlyosan megsérült, úgy tudni, hogy őt életveszélyes állapotban szállították kórházba.

A környéken azt pletykálják, hogy a robbanás nem véletlenül történt: úgy tudják, hogy a 31 éves férfi szándékosan okozta azt, a Delta Hírek szerint előtte még az édesanyját is felhívta, hogy elmondja: meg akar halni. 

A törmeléket még hétfőn is takarították (Fotó: Facebook)

Romok a tapolcai robbanás után: még mindig takarítják a törmelékeket

A Bors úgy tudja, hogy a robbanás után nem sokkal a férfi édesanyja is a helyszínre érkezett, és könnyes szemmel nézte végig, ahogyan elviszik a fiát. Úgy tudják, hogy ebben a háztömbben él a férfi nagyapja is, csak egy másik szárnyban, az idős férfi pedig a többiekhez hasonlóan összetört az eset után, nem tudja, hogy mi történt aznap éjjel az unokájával.

A lakók azonban hamar visszatérhettek a lakásaikba. Mária elmondta, hogy két óra múlva már újra otthon volt.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.