Nem érdemes megvárni az első idei havazást

Eljött az ideje a téli gumik felszerelésének.

2024. 10. 18. 21:44
Autógumi-csere egy nyíregyházi gumiszerelõ műhelyben (Fotó: MTI/Balázs Attila)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mielőtt az időjárás hidegebbre fordul, elengedhetetlen, hogy gondoskodjunk autónk megfelelő téli felkészítéséről.

Az aranyszabályt már sokan tudják: 

plusz 7 fok alatt a téli gumiabroncs már jobb tapadást biztosít.

Nagy kérdés azonban, hogyan kell pontosan érteni ezt a hőmérsékleti adatot.

Míg a bűvös számot sokan ismerik, azt már kevesebben tudják, hogy

plusz 7 fokos aszfalthőmérsékletről van szó, és nem a napsütésben mért 7 fokos levegő-hőmérsékletről.

A túlzott gumikopástól azonban már nem kell tartani, ugyanis amellett, hogy a napsütés beesési szöge egyre alacsonyabb, a nappalok hossza is még tovább rövidül hónapokig.

 

Mindig az évszaknak megfelelő gumiabroncsot

A nyári gumi nemcsak simább, azaz futófelülete nemcsak kevésbé profilozott, hanem anyaga is kikeményedik hidegebb időjárás esetén, tovább csökkentve a tapadást, így tehát az alkalmatlan téli használatra. Fontos tudni, hogy a téli gumit tehát nem csak havas útra tervezték.

A nyári abroncsokkal ellentétben a téli gumik speciális keveréke és mintázata a hideg időjárásban, esőben és hóban egyaránt optimális tapadást és biztonságot nyújt.

Időt nyer, aki korán vált, ugyanis sokan csak akkor gondolkodnak a gumicserén, mikor már igen téliesre fordul az időjárás.

Amikor az első hó leesik, valóságos tömegjelenetek alakulnak ki a gumis szervizeknél, így csak nagyon nehezen lehet időpontot foglalni.

Kevesen gondolják így, de mindenképpen hasznos lehet, ha évente kétszer szakember ellenőrzi az abroncsokat, ekkor a futómű esetleges nagyobb hibáira is fény derülhet. Arról nem is beszélve, hogy az időben elvégzett gumicserével könnyen elkerülhetők az évszakváltásból adódó balesetek és megcsúszások – mondta Tomin István, a Hankook Tire Budapest Kft. műszaki vevőszolgálatának vezetője.

Kevesebben tudják, de

a megfelelő gumiabroncs használata nemcsak a jármű üzemanyag-fogyasztását csökkentheti, hanem az abroncsok élettartamát is meghosszabbíthatja.

Egy koccanásos sérülés kijavításánál lényegesen olcsóbb egy minőségi gumiszettet felrakatni, ami ráadásul nagyjából öt évig használható – írja a Világgazdaság.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Balázs Attila)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.