Rekordösszegű támogatást kapott idén a tehetséggondozás

A Nemzeti tehetség program jelentős része a személyi jövedelemadó egyszázalékos felajánlásaiból tevődik össze.

Forrás: MTI2024. 10. 09. 13:03
NAGY-VARGHA Zsófia
Fotó: Vasvári Tamás
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tehetségek támogatásának fontosságára hívták fel a figyelmet a Kulturális és Innovációs Minisztérium fiatalokért felelős helyettes államtitkár Gödöllőn, egy Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemen szerdán rendezett kerekasztal-beszélgetésen. Nagy-Vargha Zsófia kiemelte: a Nemzeti tehetség program jelentős része a személyi jövedelemadó egyszázalékos felajánlásaiból tevődik össze.

Idén rekordösszeget, két és fél milliárd forintot ajánlottak fel erre a célra az adózók, mintegy 270 ezer ember gondolta úgy, hogy a tehetségeket támogatni kell 

– hangsúlyozta. Hozzátette: a Nemzeti tehetség program alapvetően egy nagy pályázati koncepció, minden korosztály és a sport kivételével szinte minden területet lefed. Nagy-Vargha Zsófia arról is beszélt, hogy a tehetségek felkutatásában adatalapú működésre térnek át, egy bemeneti méréssel a készségekre és a képességekre orientáltan a Kréta rendszeren keresztül igyekeznek a lehető legtöbb tehetséges diákot megtalálni. 

Szólt a felsőoktatást célzó programokról is, amelyek közt például a szakkollégiumok működését támogatják, valamint több pályázati csomagot írtak ki egyetemeknek középiskolások megszólítására. 

Ezek között van a középiskolás lányokat megszólító, de több féléven keresztül tartó, a tudományos pályát népszerűsítő programjuk is. Továbbá számos hallgatói és kutatói ösztöndíj, valamint mobilitási program áll rendelkezésre – jelezte a fiatalokért felelős helyettes államtitkár. 

Posta Katalin, a MATE tudományos és minőségbiztosítási rektorhelyettese köszöntőjében a tehetséggondozás és az utánpótlás-nevelés fontosságáról beszélt. Intézményükben támogatják az oktatói-kutatói munkát, tehetségtanács működik a szakkollégiumok, illetve a tudományos diákköri munka segítésére – mondta. 

Borítókép: Nagy-Vargha Zsófia, a Kulturális és Innovációs Minisztérium fiatalokért felelős helyettes államtitkára (Fotó: MTI/Vasvári Tamás)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.