Új eszközt vetnek be a Balatonnál a büdös víz miatt

Elszaporodott a kékalga a tóban.

Forrás: Sonline.hu2024. 10. 23. 16:45
Balatonföldvár, 2017. május 19.
A déli part egyik legszebb sétahelye, az 1200 méter hosszú Kvassay sétány részlete. A sétány védelem alatt álló platánfáit a XIX. század végén ültették.
MTVA/Bizományosi: Faludi Imre 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítõje közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt.
Feltett szándék, hogy négyévszakos legyen a Balaton, ennek első lépéseként a nyitvatartás meghosszabbítását támogatná a kormány Fotó: MTVA/Faludi Imre
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kellemetlen szagú ivóvízre panaszkodtak a Balatonszéplaki Vízmű területén élők. A vizsgálatok megállapították, hogy a szaghatást a Balaton keleti medencéjében elszaporodott kékalga okozza, amely a vízminőség romlásáért felelős. 

Ez a jelenség az elmúlt húsz évben egyetlen alkalommal sem fordult elő ilyen mértékben, ami a klímaváltozás hatásaira vezethető vissza

– írta meg nemrégiben a Somogy Vármegyei Hírportál.

A Balatoni Limnológiai Kutatóintézet korábban arról írt, a kékalgák nagy tömegben olyan toxinokat termelnek, amelyek más élő szervezetekbe jutva megbetegedéseket, a fürdőzés bőrkiütéseket, bőrpírt okozhat, ezért érdemes kerülni az alámerülést, és a strandolás befejeztével lezuhanyozni, különösen a kisgyerekeknek.

A szakemberek most egy olyan mesterséges intelligencia által létrehozott algoritmust fejlesztenek, amely segíthet előre jelezni a kékalga-virágzást.

A Balatoni Limnológiai Kutatóintézet csapata a norvég NORCE Kutató Központ, valamint a spanyol Valenciai Egyetem szakértőivel fogott össze, hogy megoldást találjanak erre az egyre súlyosbodó problémára. Az algoritmus célja, hogy a kékalga terjedését még azelőtt jelezze, hogy komolyabb gondot okozna, így megelőzhetők lennének az olyan kellemetlenségek, mint a víz szagának romlása.

Az októberi mérés során egy hajódrónt használtak, amely különleges algaszondával volt felszerelve, s amely képes adatokat gyűjteni a kékalga mennyiségéről a Balatonban – írta a Sonline.hu.

A hajódrón olyan területeken is képes méréseket végezni, amelyek hagyományos hajóval nehezen megközelíthetők – így a tó legeldugottabb részeiről is fontos adatokat szolgáltat.

A kutatók számára óriási előnyt jelentett, hogy a hajódrón által gyűjtött adatok rövid idő alatt nagy mennyiségű információval szolgáltak. Még a Siófoki-medence közepén is pontos képet kaptak az algák mennyiségéről.

A drón segítségével nemcsak a jelenlegi állapotot tudják felmérni, hanem a jövőbeli algavirágzásokat is képesek lesznek előre jelezni, ami kritikus fontosságú a vízminőség megőrzése szempontjából.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.