Vitézy Dávid: Mostantól Karácsony Gergelyt terhel minden felelősség

A Karácsony Gergelyt a választáson megszorító Vitézy Dávid szerint valakinek tehát engednie kell majd, hogy hosszabb távon is működhessen a fővárosi önkormányzat.

Forrás: Index2024. 10. 02. 18:05
Budapest, 2024. június 10.
Vitézy Dávid, az LMP és a Vitézy Dáviddal Budapestért Egyesület fõpolgármester-jelöltje beszédet mond az önkormányzati választási eredményváró rendezvényén Budapesten 2024. június 10-én.
MTI/Balogh Zoltán
Fotó: MTI/Balogh Zoltán
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közgyűlés feloszlatása nem reális opció, erre nem látszik egyik frakció részéről sem politikai akarat – mondta el Vitézy Dávid. Az Index szerint Vitézy súlyos politikai kudarcnak nevezte, hogy nem tud a testület főpolgármester-helyettest választani,

– Mivel Karácsony Gergely elmulasztotta a szükséges egyeztetéseket és képtelen volt olyan városvezetésre javaslatot tenni, ami élvezi a közgyűlési többség bizalmát

– mondta el a lapnak Vitézy, majd hozzátette, attól viszont nem tart, hogy a közgyűlést feloszlatják, erre a jelenlegi viszonyok között nincs is nagyon lehetőség, hiszen önfeloszlatásáról csak 4/5-ös többséggel szavazhat a testület, vagy a fideszes többségű Országgyűlés dönthet a megfelelő jogi folyamatok végén. 

Az SZMSZ módosítására is számos javaslat érkezett, ennek elfogadását Vitézy Dávid nem akarta megtippelni, de megjegyezte, hogy messze nem olyan reménytelen a helyzet, mint amilyennek látszik, számos más ügyben lehet konszenzust teremteni.

Vitézy kiemelte, amennyiben hosszabb távon sem sikerül helyettest választani, akkor kicsit olyan helyzet állhat elő, mintha egy ország kormánya csak a miniszterelnökből állna. 

– Innentől kezdve mindenért ő felel. A főpolgármester-helyettesek azért felelnének, hogy amit a közgyűlés eldöntött, az végre legyen hajtva, az új döntések pedig elő legyenek készítve. Hiányukban minden feladatuk és felelősségük a főpolgármesterre hárul. Nem tud szabadságra menni, és meghívás esetén minden fórumon csak ő képviselheti Budapestet

– tette hozzá Vitézy, majd hozzátette, jelenleg nincs olyan személy, aki a frakciók által támasztott összes feltételnek meg tudna felelni. Valakinek tehát engednie kell majd, hogy hosszabb távon is működhessen a fővárosi önkormányzat.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.