Napjainkban a boltokban bármit megkaphatunk. A déli gyümölcs már nem számít olyan luxusterméknek, mint egykor, és már-már nem is egzotikusak számunkra az egzotikus gyümölcsök, hiszen minden második boltban vásárolhatunk belőlük. A szervezetünk számára szükséges tápanyagokat ezek nélkül is megszerezhetjük, ha jól választunk a hazai kínálatból. Az alábbi öt zöldség például segítheti a téli egészségvédelmet:
Kelkáposzta, mint csonterősítő
Ez a zöldség táplálja a csontokat, így védelmet nyújt a csontritkulás ellen, hiszen 100 grammjában 212 mg kalcium található a Mindmegette szerint. Fogyasztható főzelékként, de akár sütőben kis olívaolajjal szeletekre vágva is megsüthetjük.
Karalábé, ami a fogszuvasodást is megelőzi
A zöldségben a csíraölő hatású bioaktív anyag, a tiocianát is megtalálható. Érdemes minél gyakrabban nyers karalábét fogyasztani, hogy megakadályozzuk a fogszuvasodást okozó baktériumok elszaporodását a szájban! Ha főzeléket vagy levest főzünk belőle, érdemes a leveleit is felhasználni, azokban ugyanis kétszer, háromszor több vitamin van, mint a zöldség torzsájában.
Vörös káposztával a koleszterinszint csökkentéséért
Jellegzetes színét a benne lévő antocián adja. Ez a hatóanyag növeli a kémiai karcinogének (azaz rákos sejtburjánzást okozó anyagok) ellen ható, méregtelenítő enzimek szintjét a szervezetben. Flavonoidjai hatékony antioxidánsok, csökkentik a szív- és érrendszeri megbetegedések, valamint az agyvérzés kockázatát, mivel meggátolják a vérrögök képződését, továbbá a koleszterinszintet is csökkentik.
Savanyú káposzta a vírusok ellen
A fejes káposztából készült savanyú káposzta számos kedvelt téli étel alapanyaga. Főzés helyett heteken keresztül erjesztik, így minden tápanyag benne marad. Egyetlen tálnyiban több C-vitamin van, mint egy nagy pohár narancslében, ezáltal is erősíti az immunrendszert, távol tartja a megfázást okozó vírusokat.
Sárgarépa: a klasszikus béta-karotin-forrás
A répa nagyszerű béta-karotin-forrás. A béta-karotin szervezetünkben A-vitaminná alakul, amire nagy szükségünk van a téli időszakban. Bár a sárgarépa nyersen is rendkívül egészséges, hiszen számos értékes vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, érdemes tudni, hogy főtt változatban jobban tudja hasznosítani a szervezetünk a zöldségben található fontos tápanyagokat.
Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)