Elvesztette járóképességét egy 86 éves ausztrál férfi, egy kórházi kimutatás szerint rendszeresen túladagolta B6 vitamint – hívta fel a figyelmet a Kemma. A hírportál megkereste Csák Ferenc tatabányai háziorvost, létezik-e vitamin túladagolás. Elöljáróban annyit mondott, egyre gyakoribb példa a túlzott vitaminfogyasztás, de mesterségesen.
Meglepő lehet, de van olyan vitamin is, aminek szedését nem lehet túlzásba vinni, ilyen például a D-vitamin, de van olyan is, amivel óvatosan kell bánni
– mondta.
A doktor szerint sok étel tartalmaz B6-vitamint, tehát kiegyensúlyozott táplálkozással megfelelő szinten tartható a vitaminszint. Kiemelkedően jó forrásnak számít a csicseriborsó, a lazac, a tonhal, a krumpli és a banán is – árulta el. Rámutatott:
a B6-vitamin egyike azon ritka vitaminoknak, aminek a túl magas bevitelével is kell vigyáznunk, hiszen akár maradandó idegrendszeri károkat okozhat,
így esetében különösen fontos, hogy ne csak a hiányát előzzük meg, hanem óvakodjunk a túlzott beviteltől. Kiemelte, a B6-vitamin-túladagolás nagyon ritka, mivel a felesleges B-vitaminokat a szervezet általában kiüríti a vizelettel.
A vitaminpótlás fontos, ugyanakkor, ha hosszú ideig a javasoltnál többet viszünk be B6-vitamin-tartalmú étrend-kiegészítőből, a vitamin szintje toxikussá válhat.