Még van esély rá, hogy megússzák a márciusi fagyot a magyarországi gyümölcsösök

Agrárszakember válaszol, mire számíthatunk a sarkvidéki minuszok miatt.

2025. 03. 19. 14:29
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Kajszibaracknál, őszibaracknál, ha még piros bimbós állapotban van, akkor akár –4 fokot is elvisel a növény néhány órán át. Ha viszont már kinyílt, akkor már –0,5 fokos fagy is kárt tehet a termésben” – fogalmazott a Magyar Nemzetnek Bakó Zoltán. A békéscsabai faiskola tulajdonosa kiemeli, mivel a kajszibarack virágzik a legkorábban, ezt a fajtát érinti a leginkább az elmúlt napok kedvezőtlen időjárása.

„Az időjárás nagyban befolyásolja, mikor pattan a rügy: ha megvan a megfelelő hőösszeg, vagyis kora tavasszal meleg az idő, akkor sajnos hamarabb virágoznak a gyümölcsösök, ami miatt nagyobb a rizikója annak, hogy elfagy a virág. Tavaly ilyenkor már minden teljes virágzásban volt, idén szerencsére nem, ha túlélik a termelők ezt a néhány napot még, akkor jó eséllyel megússzák és jó termésük lehet” – mondta bizakodva.

 

Nem mindegy, mit ültetünk és hogyan

Az klímaváltozás a gyümölcsösöket sem kíméli, Bakos Zoltán szerint az elmúlt évek pusztító aszálya miatt nem mindegy, milyen gyümölcsfajtát választunk a kertünkbe. „A szárazságnak semmi sem áll ellen, vannak olyan kajszibarackfajták, amelyek kicsit később virágoznak, a francia fajták viszont nem olyan ízesek és zamatosak, meg sem közelítik a magyar fajtákat” – magyarázza.

Az agrárszakember megjegyzi, a klímaváltozás fokozódó hatása miatt olyan kártevők is megjelentek, amelyeket korábban csak a szakirodalom által ismertek. 

„Ez főleg a dísznövényszektort és bizonyos szántóföldi növényeket, mint a repcét sújtja, az elmúlt tíz évben körülbelül száz különféle vírus, baktérium, rovar és kártevő jelent meg, amelyeket a hetvenes években még csak szakirodalmi szinten ismertünk, ma már viszont mind jelen van Magyarországon, ami őrületesen nagy kihívás. Ha ez így folytatódik, és nem teszünk valamit a szárazság ellen, a magyar flóra és fauna is teljesen meg fog változni” – hívta fel a figyelmet.

Az agrármérnök egyúttal egy jó tanácsot is adott, hogy megóvjuk az aszálytól a gyümölcsfáinkat. „Szaporítóanyag-termesztéssel foglalkozunk, vagyis faiskolai tevékenységet is folytatunk, és minden egyes vásárlónak kihangsúlyozzuk, hogy a fa tövét vastagon le kell mulcsolni 5-10 centi mélyen, összedarált levél- vagy ágnyesedékkel, mert ha a talajt letakarjuk, a kipárolgást jelentős mértékben lecsökkentjük, és ki tudjuk nyújtani a talajban lévő víz mélyebb rétegekben való tartását” – húzta alá Bakó Zoltán.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.