„Kajszibaracknál, őszibaracknál, ha még piros bimbós állapotban van, akkor akár –4 fokot is elvisel a növény néhány órán át. Ha viszont már kinyílt, akkor már –0,5 fokos fagy is kárt tehet a termésben” – fogalmazott a Magyar Nemzetnek Bakó Zoltán. A békéscsabai faiskola tulajdonosa kiemeli, mivel a kajszibarack virágzik a legkorábban, ezt a fajtát érinti a leginkább az elmúlt napok kedvezőtlen időjárása.
„Az időjárás nagyban befolyásolja, mikor pattan a rügy: ha megvan a megfelelő hőösszeg, vagyis kora tavasszal meleg az idő, akkor sajnos hamarabb virágoznak a gyümölcsösök, ami miatt nagyobb a rizikója annak, hogy elfagy a virág. Tavaly ilyenkor már minden teljes virágzásban volt, idén szerencsére nem, ha túlélik a termelők ezt a néhány napot még, akkor jó eséllyel megússzák és jó termésük lehet” – mondta bizakodva.
Nem mindegy, mit ültetünk és hogyan
Az klímaváltozás a gyümölcsösöket sem kíméli, Bakos Zoltán szerint az elmúlt évek pusztító aszálya miatt nem mindegy, milyen gyümölcsfajtát választunk a kertünkbe. „A szárazságnak semmi sem áll ellen, vannak olyan kajszibarackfajták, amelyek kicsit később virágoznak, a francia fajták viszont nem olyan ízesek és zamatosak, meg sem közelítik a magyar fajtákat” – magyarázza.
Az agrárszakember megjegyzi, a klímaváltozás fokozódó hatása miatt olyan kártevők is megjelentek, amelyeket korábban csak a szakirodalom által ismertek.
„Ez főleg a dísznövényszektort és bizonyos szántóföldi növényeket, mint a repcét sújtja, az elmúlt tíz évben körülbelül száz különféle vírus, baktérium, rovar és kártevő jelent meg, amelyeket a hetvenes években még csak szakirodalmi szinten ismertünk, ma már viszont mind jelen van Magyarországon, ami őrületesen nagy kihívás. Ha ez így folytatódik, és nem teszünk valamit a szárazság ellen, a magyar flóra és fauna is teljesen meg fog változni” – hívta fel a figyelmet.
Az agrármérnök egyúttal egy jó tanácsot is adott, hogy megóvjuk az aszálytól a gyümölcsfáinkat. „Szaporítóanyag-termesztéssel foglalkozunk, vagyis faiskolai tevékenységet is folytatunk, és minden egyes vásárlónak kihangsúlyozzuk, hogy a fa tövét vastagon le kell mulcsolni 5-10 centi mélyen, összedarált levél- vagy ágnyesedékkel, mert ha a talajt letakarjuk, a kipárolgást jelentős mértékben lecsökkentjük, és ki tudjuk nyújtani a talajban lévő víz mélyebb rétegekben való tartását” – húzta alá Bakó Zoltán.