Orbán Viktor: Normakövető a polgárok magatartása

December közepére négyezer-ötszáz, lélegeztetőgéppel ellátott intenzív ágy lesz bevethető Orbán Viktor miniszterelnök szerint.

Magyar Nemzet
2020. 11. 06. 8:01
ORBÁN Viktor
Budapest, 2018. december 7. Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth Rádió stúdiójában 2018. december 7-én. MTI/Szigetváry Zsolt Fotó: Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– November 21-én 2240, december 10-én pedig már 4480 intenzív ágynak kell rendelkezésre állnia, amelyekhez lélegeztető gép is tartozik – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című pénteki műsorában. Szavai szerint szükség esetén a kórházakon kívül is tudnak ellátást adni, s napokon belül születik döntés a halasztható műtétekről. – Az elhunytak átlagéletkora 76 év fölött van. Fiatalokhoz szólok: ne keverjék össze a saját egészségügyi állapotukat a szüleikével és a nagyszüleikével. Nem pótolhatók a szüleink és a nagyszüleink. Ne tévesszen meg senkit, hogy a fiatalok gyorsabban és könnyebben esnek át, ebbe a betegsége bele lehet halni – hívta fel a figyelmet a kormányfő.

Működő iskolák

Az oktatással kapcsolatban elmondta: 98 óvodát kellett bezárni, hét iskolában szünetet kellett elrendelni, 23 iskolában van távoktatás, 78 iskolában pedig vegyes megoldásban folyik a képzés. A kormányfő hangsúlyozta: a nemzetközi helyzethez igazodva a pandémia alatt is fontos az iskolák nyitvatartása, a középiskolákban egy bizonyos kontroll alatt vannak a diákok. A gimnazistákról a kormányfő – saját példáját is felidézve – úgy vélekedett, ilyenkor ezek a diákok nem maradnak otthon, így ebben a kérdésben a járvány terjedésének visszaszorítása szempontjából hasznosabb az iskolák működtetése.

Orbán Viktor a kedden bejelentett szigorításokra reagálva úgy értékelt, hogy jobb a fegyelmezettségi arány, mint amire számítottak. Ahol nem tartják be a rendelkezéseket, ott bezárják „a mozit, az éttermet, mindent”. A miniszterelnök szerint a magyarokban van egy „slendriánság”, de most normakövető a polgárok magatartása. – A kormány igyekszik elkerülni azt a gondolkodást, hogy kettéválassza az egészségügyet a gazdaságtól. A beteget meg kell gyógyítani, de ugyanakkor el kell tartani a családot, az egész életet, embert kell nézni, s ez alapján, ezt szem előtt tartva kell meghozni a döntéseket. Ez nem matematika, ez társadalomismeret, kultúra, emberi döntés. A vezetői döntések is emberi döntések – magyarázta a miniszterelnök. Orbán Viktor a koronavírusban elhunyt főtanácsadójáról, Szőcs Gézáról is megemlékezett.

Rendkívüli jogrend

A miniszterelnök emlékeztetett: a kormány három hónapra kérte a rendkívüli jogrend elrendelését, amivel kapcsolatban kifejtette: nincs értelme annak, hogy például két hétig vitatkoztak a parlamentben a koronavírus-törvényről, majd az ellenzék nem szavazta meg. Hangsúlyozta: a parlament szent, de ha a járvány gyorsan terjed, akkor gyors döntésre van szükség. – Persze a nyugati libernyák világ majd megint diktatúrát kiált, de a parlament továbbra is ülésezni fog a rendkívüli jogrend alatt. A rendkívüli jogrend annyit jelent, hogy nincs szükség törvényeket hozni a koronavírussal kapcsolatban – fejtette ki a miniszterelnök.

Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában

A bécsi terrortámadással kapcsolatban a kormányfő elmondta: itt van a „hónunk alatt” a történet, hiszen a szomszédunkban, mondhatni egy szomszédos városban történt a baj. – Ezek a „figyelmeztető lövések” emlékeztetnek minket arra, hogy a járványon kívül más veszélyek is vannak. Mindent megtettem, amit csak lehetett, hogy Európában vegyék le a szemellenzőt, Európa jövőjének szempontjából a bevándorlás nem megoldás, hanem maga a probléma forrása. Magyarország nem szeretne belelépni ebbe a csapdába, ezért küzdünk – fogalmazott Orbán Viktor, hozzátéve: legutóbb pont azért indítottak hazánk ellen kötelezettségszegési eljárást, amiből most Bécsben baj lett. Aláhúzta: Magyarország azt a gyakorlatot követi: hogy kívül kell tartani a menekültügyi kérelmet benyújtókat, s hazánk meg akarja gátolni, hogy Európa tele legyen olyan migránsokkal, akik potenciális tagjai lehetnek a terrorista sejteknek. – Magyarország kultúrája keresztény, nem tűri az erőszakot, nem tűri a terrort, ez garantálja a biztonságot és a békét, ez a kormány feladata is, a biztonság érdekében kell védeni a keresztény kultúrát is, ebből jottányit sem enged Magyarország – nyomatékosította.

Politikai vita az uniós forrásokról

A miniszterelnök arra is felhívta a figyelmet: Brüsszelben politikai vita zajlik arról, hogy nem adnák oda az európai uniós támogatást azoknak a tagállamoknak, akik nem engedik be a migránsokat. Ám – hangsúlyozta – mivel talpra kell állítani a gazdaságot, a szükséges forrásokat az EU-nak minél hamarabb el kell juttatnia a tagállamokhoz. Ez egyébként az unió déli államait érinti, a magyar gazdaságnak van kétéves tartaléka, de akinek szüksége van a pénzre, annak mindenféle biztosíték nélkül segíteni kell – fejtette ki Orbán Viktor, hangsúlyozva: Magyarország nem zsarolható.

Az amerikai elnökválasztás kapcsán a miniszterelnök azt emelte ki: bár a végeredménye még nem tiszta, megadják a tiszteletet a győztesnek. Arra is emlékeztetett, hogy a demokrata kormányzatok sokszor kritizálták Magyarországot. Orbán Viktor azt is aláhúzta, hogy ami az amerikai voksoláson történhetett – a halottak nevében történt szavazás – nálunk elképzelhetetlen. – Ennek ellenére mi nem szólunk bele, mi nem kritizálunk. Véleményünk van, azt elmondjuk. Donald Trump elnök Magyarország barátja, ez a legfontosabb, mi pedig szeretjük a barátainkat. A magyar–amerikai kapcsolatok jelenleg a történelem óta a legjobbak, húsz százalékkal nőtt a kereskedelmi termékforgalom az elmúlt években. Negyven vezető amerikai nagyvállalat vesz részt a magyar gazdaságban is, több mint százezer magyar embernek adva munkát. Ugyanakkor az amerikai elnökválasztás az USA belügye, a magyar meg a miénk, ebbe nincs beleszólása senkinek sem pró sem kontra – fejtette ki Orbán Viktor.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.