A bajban nem feledkezhetünk meg egymásról

A járványhelyzet még inkább elvágja egymástól az anyaországban és a szórványban élő magyarokat. Ilyenkor még fontosabb, hogy ne feledkezzünk el egymásról, hogy segítsünk egymást – véli Potápi Árpád János államtitkár.

Kerékgyártó György
2020. 11. 15. 11:01
potápi árpád jános
A pályázattal a nemzetpolitikai államtitkárság erősítené a nemzeti összetartozást Fotó: Szigetváry Zsolt Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Kárpát-medencében szórványban élő magyarok a magyarság legkiszolgáltatottabb helyzetben lévő közösségei, akik az anyaországtól legtávolabb eső és legveszélyeztetettebb területeken is őrzik a magyar identitást és kultúrát – jelentette ki Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára a november 15-én, a magyar szórvány napján kelt közleményében. Szavai szerint a járványhelyzetben, amikor a tömbmagyarságtól és az anyaországtól még inkább el vannak szigetelve, támogatásuk és védelmük különösen fontos.

– Magyarország kormánya 2010 óta dolgozik azért, hogy a szórványban élő magyarságnak ne kelljen elhagynia szülőföldjét, helyben tudjon boldogulni. Identitáserősítő és ösztöndíjprogramokkal, a szórványkollégiumoknak nyújtott támogatásokkal, óvodák és bölcsődék építésével igyekszünk hozzájárulni ahhoz, hogy évtizedek vagy akár évszázadok múlva is legyen magyar szó a magyarság végváraiban – fogalmazott az államtitkár, hozzátéve: a járványhelyzet idején, amikor az amúgy is elszigetelten élő szórványmagyarság még inkább el van vágva a tömbben élő magyaroktól és az anyaországtól, támogatásuk még fontosabb, hisz kitartásukért és helytállásukért mindnyájan köszönettel tartozunk.

Nem szabad hagyni, hogy a járvány elszigetelje egymástól az anyaországban és a szórványban élő magyarokat – véli Potápi Árpád János
Fotó: MTI-archív

Egy nappal korábban, szombaton tartották a Nyugat-európai Országos Magyar Szervezetek Szövetsége (NYEOMSZSZ) online tisztújító közgyűlését, ahol Potáppi Árpád János közölte, hogy idén a koronavírus-járvány miatt szintén online módon rendezik meg a Magyar Állandó Értekezletet (Máért) és a Magyar Diaszpóra Tanács ülését november 26-án.

Amint az államtitkár kifejtette, a járvány két periódusában nem csupán Magyarország, az anyaországi magyarok, hanem a diaszpóra magyarsága is a négy fal közé szorult, a programokat át kellett helyezni az online térbe. szavai szerint ezáltal ugyanakkor olyan embereket tudtak megszólítani, akikre nem is számítottak, újak a nemzetpolitika területén. Az új eszközöknek köszönhetően több 10 ezer embert tudtak elérni, akiket reményei szerint a jövőben is meg tudnak tartani a nemzetpolitikának.

A NYEOMSZSZ 17 ország olyan szerveződéseinek az ernyőszervezete, amelyek a helyi magyar közösségek ügyeit fogják össze, 2001 novemberében alakult, de a nemzetközi kapcsolati háló kiépítése már 1990-ben, egy ausztriai tanácskozást követően megkezdődött. A közös munka során az anyanyelv megőrzése, a média, a gazdaság és a kultúra területén végeznek gyakorlati feladatokat a tagszervezetek, amelyek folyamatosan együttműködnek egymással.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.