A családok támogatása békeidőben és válságban is megkerülhetetlen

Miniszterként azon dolgozik majd, hogy a járvány miatt se csökkenjen a családok életszínvonala – nyilatkozta lapunknak Novák Katalin, aki szerint ha a baloldal kerülne hatalomra, elvennék a családoknak járó támogatásokat. Az új tárca nélküli miniszter korábban soha nem látott léptékű otthonteremtési programot ígér, mert a magyar emberek a saját tulajdonú lakást kiemelten fontosnak tartják. Novák Katalin elmondta, országszerte segíteni fogják a családok saját otthonhoz jutását, és attól sem kell tartani, hogy elvesznek a családtámogatásokból.

Csekő Imre
2020. 09. 26. 6:45
null
Novák Katalin szerint nem volt más választás, mint kilépni az EPP-frakcióból, amely el akarta lehetetleníteni, hogy a választókat képviseljék. Fotó: Bach Máté Forrás: Magyar Nemzet

Miniszterként azon dolgozik majd, hogy a járvány miatt se csökkenjen a családok életszínvonala – nyilatkozta lapunknak Novák Katalin, aki szerint ha a baloldal kerülne hatalomra, elvennék a családoknak járó támogatásokat. Az új tárca nélküli miniszter korábban soha nem látott léptékű otthonteremtési programot ígér, mert a magyar emberek a saját tulajdonú lakást kiemelten fontosnak tartják. Novák Katalin elmondta, országszerte segíteni fogják a családok saját otthonhoz jutását, és attól sem kell tartani, hogy elvesznek a családtámogatásokból.

– Akkora bajban vannak a járvány miatt a családok, hogy ügyeiknek külön minisztert kellett kapniuk?

– Éppen azért van szükség külön miniszterre, hogy ne legyenek bajban. Most jobb helyzetben vannak, mint tíz évvel ezelőtt, de az a veszély fennáll, hogy a vírusnak olyan következményei lesznek, amelyekkel nehéz lehet egy-egy családnak megbirkóznia. Szeretnénk elkerülni, hogy a családok tömegesen a mostaninál nehezebb helyzetbe kerüljenek.

– Konzervatív körökben régóta követelték, hogy legyen külön családügyi miniszter. Miért most született meg erről a döntés?

– Még soha nem volt önálló miniszteri szintű képviselete a családok ügyének. Most kiemelten fontos, hogy a 2010 óta elért eredményeket megőrizzük, és ne essenek a családok áldozatául annak, ha gazdasági értelemben nehezebb időszak következik. Ráadásul évek óta nő a gyermekvállalási kedv, emelkedik a házasságkötések és csökken a válások száma. Folytatnunk kell, sőt meg kell erősítenünk a munkát.

– Gyakori sportújságírói kérdés, mit kért az edző a csereként pályára küldött játékostól. Öntől mit kért Orbán Viktor a kinevezésekor?

– Maradva az analógiánál, a miniszterelnök úr azt kérte tőlem, hogy adjak bele mindent. Amikor valaki a második félidőben lép pályára, elvárható tőle, hogy sprintelje végig a hátralévő időt. Én is erre készülök: a választásokig hátralévő másfél évben a lehető legnagyobb lendülettel szeretném végezni új tisztségemben is a korábban megkezdett munkát.

– A miniszterelnök úgy nyilatkozott, másfél-két éves program kell a családok anyagi helyzetének stabilizálására. Mik lehetnek ennek a főbb pontjai?

– A legfontosabb, hogy őrizzük meg az elmúlt tíz év vívmányait, ami, mivel rengeteget bővültek a családtámogatások, önmagában véve sem kis feladat. 2010-ben 960 milliárd forint jutott családtámogatásra, ma már 2700 milliárd. Másrészt az is komoly kihívás, hogy elérjük, hogy a családok életszínvonala ne csökkenjen le drámaian és tartósan. Ehhez pedig elsősorban az kell, hogy az embereknek legyen munkájuk. Magyarországon ma már erre vágynak az emberek. A segélyalapú gondolkodásról átálltunk a munkaalapú életre. Harmadrészt pedig, ha egy fiatal pár ma érkezik abba az életszakaszba, hogy családot alapítana, vagy egy családban még vállalnának gyermeket, akkor ehhez a koronavírustól függetlenül meg kell kap­niuk minden lehetséges támogatást, hogy ne kelljen későbbre halasztaniuk ezt a döntést. A családok támogatása békeidőben és válságban is megkérdőjelezhetetlen felelősségünk.

A tárca nélküli miniszter szerint a baloldal egyszer már elvette a családtámogatásokat. Fotó: Bach Máté/Magyar Nemzet

– Mire a legbüszkébb a családpolitikában elért eredmények közül?

– A legjobban annak örülök, hogy látható a munkánk eredménye. Szubjektív benyomás, hogy az utcán sétálgatva egyre több kismamát vagy babakocsit tologató családot látunk, de a konkrét adatok is visszaigazolják a munkánk eredményét. Magyarországon idén az első nyolc hónapban mintegy hetven százalékkal több házasságot kötöttek, mint 2010 azonos időszakában. A válások száma hatvan éve nem volt ilyen alacsony, az abortuszok száma harminc százalékkal csökkent az elmúlt tíz évben, és évtizedek óta nem volt ilyen magas a gyermekvállalási kedv, mint most. Idén 2734-gyel több kisbaba született augusztus végéig, mint az előző évben ilyenkor. Ezek mind fontos számok, amelyekkel nehéz vitatkozni.

– Lesz családügyi miniszter, de nem lesz külön családügyi minisztérium. Miért nem? Ez így sokaknak látszatintézkedésnek tűnhet.

– Pedig nem az. Kicsit több mint másfél év van hátra a következő választásokig. A tárca nélküli miniszter annyiban más a megszokottnál, hogy nincs egy olyan kiépített közigazgatási apparátus, amely kifejezetten az ő munkáját segítené. Ennek felépítése hosszú időt vesz igénybe. Ha nekem most ezzel kellene foglalkoznom, az hónapokat venne el a munkától. Ezért a miniszterelnökség már jól működő csapata fogja segíteni a munkánkat, és nekünk csak arra kell koncentrálnunk, hogy megfelelően előkészített, jó döntéseket hozzunk, és ezeket a kormány előtt is eredményesen képviseljük. Úgy is mondhatnám: kabinetkérdés a családok támogatása.

– Ez azt jelenti, ha nyernek 2022-ben, akkor kap egy saját minisztériumot is?

– Erről a kérdésről az jut eszembe, amikor az első gyerekünket vártuk, az ismerősök már a születése előtt azt kérdezgették, mikor jön a következő. Mindenről a maga idejében. Én most a jelenlegi feladattal foglalkozom.

– Kik lesznek az államtitkárai?

– Zsigó Róbert lesz a parlamenti államtitkárom és Ekler Gergely a stratégiai és koordiná­ciós államtitkár. Mellettük pedig Beneda Attila és Rácz Zsófia helyettes államtitkárok továbbra is felelnek a családügyi és a fiatalokkal foglalkozó területért. Magyar Judit pedig koordinációért felelős helyettes államtitkár lesz.

– Korábban nem látott léptékű otthonteremtési programot ígért. A válság alatt a családok bele mernek majd vágni az otthonteremtésbe?

– Tapasztalataink szerint nagy szükség van az otthonteremtési programra. A magyar emberek saját tulajdonú otthonban szeretnének élni. Sőt sokan úgy gondolkodnak, hogy akkor nyugszanak meg igazán, ha már a gyerme­keik is saját otthonba költözhetnek. Ez a gondolkodás elüt a nyugat-európai szemlélettől, ahol sokan arra rendezkedtek be, hogy bérlakásban éljenek. Mi magyarok nem ilyenek vagyunk, és mi nem megváltoztatni szeretnénk az embereket, hanem figyelembe véve, hogy nekik mennyire fontos a saját tulajdonú otthon, segítjük őket annak megszerzésében. Most, amikor gazdasági értelemben is egy bizonytalanabb helyzetben vagyunk, mint korábban, még fontosabb, hogy ne kerüljenek olyan helyzetbe a családok, hogy hosszú távon csak bérleti díjat fizetnek, és nem egy saját otthon törlesztőrészletét. Azt szeretnénk, hogy akik ma albérletben élnek, megkapják a lehetőséget, hogy saját tulajdonú otthonhoz jussanak, amit aztán a gyerekeik megörökölhetnek. Ez biztosítékot is jelent, hogy ezek a családok nem kerülnek kiszolgáltatott helyzetbe, ha ideiglenesen romlik az anyagi helyzetük.

– Elárulna valamit a várható programról?

– Célunk, hogy könnyebben és olcsóbban lehessen építkezni, a vállalásnak ne legyenek aránytalan terhei. Át kell gondolnunk a már meglévő otthonteremtési támogatásokat is.

– A kormány otthonteremtési intézkedéseit gyakran azért kritizálják, hogy vidéken ugyan segítséget jelentenek, de a fővárosban nem sokat érnek. Mit válaszolna erre?

– Bízom abban, hogy vidéken és Budapesten is tudunk segíteni a gyermeket vállalóknak. Fontos a vidéki otthonteremtés, erőssége lenne Magyarországnak, ha a vidék vonzóbb lenne a fiataloknak. Ha valaki tisztességesen megfizetett, értékes munkát végezhet vidéken, akkor sokan azok közül, akik korábban csak Budapesten tudták elképzelni az életüket, talán úgy döntenek, hogy hazamennek vagy megismerik az országnak egy új részét. Idén, amikor többen nyaraltak Magyarországon belül, mint az elmúlt években, rengetegen döbbenhettek rá, milyen csodálatos a hazánk. Ezért, ha valaki megfelelő színvonalú közszolgáltatások, oktatási, egészségügyi, infrastrukturális és kulturális lehetőségek mellett vidéken élhet, akkor szerintem sokan választják majd ezt a lehetőséget. Természetesen Budapesten is kell segíteni, de ugyanaz az összeg otthonteremtési szempontból mindig többet fog érni vidéken, mint egy nagyvárosban. Ezen az sem változtat, ha az összeg növekszik. Az arányok megmaradnak.

– Sok szavazójuk tart attól, hogy egy kormányváltás esetén a baloldal megszüntetné a családi adókedvezményt és más, családokat támogató intézkedéseket. Önök garantálják, hogy ezek megmaradnak a várható gazdasági nehézségek ellenére?

– Valóban elveszítenék a támogatásokat a családok, ha nem polgári kormánya lenne az országnak, nem alaptalan ez a félelem. Ezt a baloldal már többször bebizonyította. Ne felejtsük, hogy elvették a családi adókedvezményt, a gyes harmadik évét, az otthonteremtési programot és a tizenharmadik havi nyugdíjat. Amíg mi leszünk kormányon, addig Magyarországon családi típusú adórendszer lesz: minél több gyermeket nevel valaki, annál többet tud a jövedelméből megtakarítani és azt a gyermekeire fordítani.

– Sok szülő kivette már minden idei szabadságát a járvány miatt. A nagyszülők veszélyeztetettként nem vigyázhatnak a gyerekekre. Van vészforgatókönyv arra az esetre, ha ismét be kell zárni az iskolákat, óvodákat?

– Amíg lehet, a gyerekeknek biztosítani kell, hogy járhassanak óvodába és iskolába. A nemzeti konzultáció alapján kijelenthetjük, hogy ez az emberek többségének akarata is. Sokan jöttek rá az elmúlt hónapokban arra, mit ad az iskola vagy az óvoda a gyermekeknek. Fontos, hogy az ország működhessen, de csak úgy, ha képesek vagyunk betartani a szabályokat és vigyázni egymás egészségére. Addig lesz iskola, amíg biztonságosan fenntartható a helyzet. Egyébként nemcsak hazánkban, de Nyugat-Európában is így van ez. Természetesen a jövőben is a járványügyi szakemberek véleménye a mérvadó, és, ha – ne adj’ isten – olyan helyzet áll elő, hogy otthon kell maradni a kisgyerekekkel, erre kiemelten fogunk figyelni, hiszen nem várható el, hogy valaki a kisgyermekét egyedül hagyja otthon.

– Említette, hogy a nemzeti konzultáció tanulsága: az emberek nem akarják az ország ismételt lezárását. Ez valóban demokratikus véleménynyilvánítás kérdése? Nem a szakemberekre kellene hallgatni? Mégiscsak emberéletekről van szó.

– Az emberek tömeges véleményével és akaratával szemben egy demokráciában nem lehet kormányozni. Mi ezt eddig is szem előtt tartottuk, és a jövőben sem lesz másként. Fontos, hogy megfelelően tájékoztassuk az embereket, és mindenkinek érdemi tudása legyen, hogy józan, reá­lis döntéseket hozhasson. A járványügyi szakemberek álláspontja meghatározó, és ha valamit meg kell változtatni, akkor mindent meg kell tenni azért, hogy az emberek is megértsék a döntés szükségességét, így kövessék is azokat. Akkor működhet a védekezés, ha azonosulnak vele azok, akik részt vesznek benne, márpedig minden állampolgárnak részt kell vennie benne. Ha az emberek szándéka ellenére vezetünk be védelmi intézkedéseket, nem fogják betartani azokat. Senki se szereti a maszkot. Én sem szeretem. Kényelmetlen, nehéz benne lélegezni és nem látjuk egymás arcát. Én sem szeretem, hogy nem ölelhetem meg a szüleimet, nem lehet annyit együtt a család, mint máskor. Nagyon rossz, hogy az idősotthonokban és a kórházakban fekvőket nem lehet meglátogatni, vagy egy szülés esetén a kisbabát nem látogathatják meg a kórházban. Érthető hogy az emberek belefáradnak a korlátozásokba, ezért fontos elérnünk, hogy a szövetségeseink legyenek a védekezésben. Csak együtt győzhetjük le a vírust!

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.