A háziorvosoknál is elérhetővé válik a Janssen-vakcina

Szombaton is oltottak országszerte, a honvédség autóbuszai például Nógrád megyében jártak.

Forrás: hirado.hu2021. 05. 09. 9:41
null
(FILES) In this file photograph taken on March 25, 2021, bottles of the single-dose Johnson & Johnson Janssen Covid-19 vaccine await transfer into syringes for administering at a vaccine rollout targetting immingrants and the undocumented in Los Angeles. - Europe's medicines regulator said April 20, 2021, that blood clots should be listed as a "very rare" side effect of Johnson & Johnson's coronavirus vaccine, but that the benefits of the shot still outweigh the risks. The United States is also expected to announce its decision on the single-shot J&J vaccine by April 23, as nations around the world urgently try to accelerate inoculation campaigns and revive their pandemic-ravaged economies. (Photo by Frederic J. BROWN / AFP) Fotó: FREDERIC J. BROWN
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

4 millió 850 ezren regisztráltak már az oltásra. Ha nem is rohamtempóban, de közeledik az ötmillió, legalábbis a regisztráltaknál. Szombaton is oltottak országszerte, a honvédség autóbuszai például Nógrád megyében jártak. Újdonság, hogy jövő héten már a háziorvosi rendelőkben is lesz az egydózisos Janssen-vakcinából.

Sorra érkeznek a tanárok a veszprémi kórház rendelőintézetébe. Ők már a második dózist kapják a koronavírus elleni vakcinából. Szombaton nyolcszázan kaptak itt védőoltást. A pedagógusok mellett azok is, akik az interneten foglaltak időpontot. A kórház főorvosa, Bujdosó László azt mondta: napról-napra többen kérik a vakcinát.

Veszprém megyében négy és fél hónapja oltunk, gyakorlatilag megállás nélkül, megítélésünk szerint a felnőtt lakosság felének az átoltása már megtörtént, és ez egy jó szám, különösen hogyha Európával vagy a világgal hasonlítjuk össze fogalmazott a főorvos.

Karnyújtásnyira a vakcina Miskolcon is. A megyei kórházban szinte percenként váltották egymást az oltásra érkezők.

Ide főleg ismétlőoltásra jöttek, de egyre több az újonnan regisztrált is. A kórházban hónapok óta oltanak egy megadott ütemterv szerint azért, hogy a lehető leggyorsabban megkaphassa mindenki az injekciót.

– Első lépésben a krónikus betegeket, ezt követően pedig az egészségeseket oltjuk be, a vakcináció párhuzamosan zajlik a Sinopharm-, az AstraZeneca- és a Szputnyik V vakcinákkal. Azokat a várandósokat is oltani fogjuk, akik valamilyen ok miatt kimaradtak az oltásból – mondta Szabó Miklós oltópontvezető.

 

A kórházakhoz hasonlóan a mobil oltópontokon sem állt le a munka a hétvégén. A honvédségi buszokon most a Janssen-vakcinát adják be az embereknek. Olyanoknak, akik máshogy nem tudnák ezt megkapni.

Nógrádról tudni kell, hogy aprófalvas megye, itt nehezebb összehozni még az oltópontokra is azokat a személyeket, akik mondjuk mozgásukban korlátozottak, vagy nehezebben tesznek meg hosszabb távokat, a tömegközlekedés sem mindenhol tökéletes. Hadd köszönjem meg a polgármestereknek azt a munkát, amit segítségként megadnak nekünk! – mondta Szabó Sándor kormánymegbízott.

Jövő héttől már nemcsak a buszokon, hanem a háziorvosi rendelőkben is elérhető lesz a Janssen egydózisú vakcinája.

 

Megérkezett ugyanis az utánpótlás, amelyet javarészt már megkaptak a kormányhivatalok. Például a Jász-Nagykun-Szolnok megyei is.

Első alkalommal kaptunk Janssen-vakcinát. Ezeknek az oltóanyagoknak a felhasználására a háziorvosi rendelőkben kerül sor. Megyénkben 199 felnőtt és vegyes praxisban folyik a védőoltások beadása, ezek kapják az oltóanyagokat – ismertette Faragó Éva helyettes megyei tiszti főorvos.

A fővárosban is készülnek már a jövő hétre. Hajnal óta válogatták a vakcinacsomagokat, amelyeket a kormányhivatal munkatársai szállítanak ki a praxisokba.

A Janssenből a budapesti rendelők is most kapnak először.

4550 adagnyi vakcina érkezett, ez 910 ampulla, ami azt jelenti, hogy minden olyan háziorvos, aki területi ellátási szerződéssel rendelkezik, az fog ebből a vakcinából kapni, ez szinte az összes háziorvost jelenti – közölte Sára Botond, Budapest főváros kormánymegbízottja.

Egyre többen kérik és kapják meg a koronavírus elleni vakcinát. Jelenleg 43 százalékos az átoltottság, ez majdnem a duplája az európai uniós átlagnak, ahol ez az arány 24 százalék. Eddig már több mint 4 millió 261 ezer embert oltottak be, csaknem 2 millió 453 ezren pedig már a második adagot is megkapták.

A borítóképen a Johnson & Johnson vakcinája Fotó: AFP/Frederic J. Brown

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.