A helyreigazítással is gúnyolódik a Krisztus-karikatúrája miatt elkaszált Népszava-rajzoló

Saját Wordpress-oldalán is megjelentette Pápai Gábor, a Népszava karikaturistája azt a helyreigazítási szöveget, amelynek közre adására azért kötelezte a bíróság a baloldali lapot, mert egy rajzon a keresztényeket sértő módon ábrázolta Krisztust. Mostani közlésében a rajzoló egy fricskát is elhelyezett, amit felháborítónak tart a lapot korábban beperlő Vejkey Imre, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) frakcióvezető-helyettese.

Munkatársunktól
2021. 06. 25. 13:26
null
Forrás: Képernyőfotó
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Karikatúra-szövegbuborékban közölte le a Népszava azt a helyreigazítást, amelyre néhány nappal ezelőtt határozatban kötelezte a baloldali újság kiadóját a Fővárosi Ítélőtábla. Ki ne emlékezne rá: hatalmas felháborodást keltett, amikor a lap karikaturistája, Pápai Gábor egy Müller Cecílián gúnyolódó rajzán ábrázolta Jézus Krisztust, azzal a szöveggel, hogy „Alapbetegsége függőséget okoz”.

A rajz miatt Vejkey Imre parlamenti képviselő, a KDNP frakcióvezető-helyettese indított pert személyiségi jogsértés miatt, s bár az első fokon eljáró bíróság nem adott neki igazat, másodfokon mégis azt állapította meg a táblabíróság: a rajz alkalmas rá, hogy sértse a keresztények érzéseit.

A Népszava pénteki számában le is közölte a helyreigazító közleményt oly módon, hogy Pápai Gábor rajzként tálalta azt egy szövegbuborékban. A rajzoló, bár a bíróság erre nem kötelezte, saját karikaturista Wordpress-oldalán (ahol az elmarasztalt rajz még most is megtalálható) és Facebook-oldalán is közzétette a Népszavában megjelentett rajzot, ugyanakkor mindkét helyen érdekes megjegyzést fűzött hozzá. A rajz felett címként megjelentette: „Leírod százszor”.

Fotó: Képernyőfotó

– Felháborító és gyerekes, hogy Pápai Gábor még akkor is gúnyolódni próbál, amikor a bíróság egyértelműen megállapította, jogsértést követett el – reagált lapunknak Vejkey Imre.

– Ha ő lenne az alperes, nem tartanám elfogadhatónak a helyreigazítás közlését és újabb jogi eljárást kezdeményeznék, de a bíróság ebben az ügyben nem a rajzoló, hanem a karikatúrát megjelentető lappal szemben hozott elmarasztaló határozatot – tette hozzá a képviselő.

Pápai a Facebook-oldalán maga ismeri el, hogy valóban újabb fricskával akarta bosszantani azokat, akik szerint sértő volt a rajza, amikor azt írja: „Mivel a jogerős ítélet szerint egy olyan helyen kellett az előírt nyilatkozatot betűhíven, minden kommentár nélkül közzétenni, amely nem szöveghely, kénytelen voltam rajzként megvalósítani. Remélem, elégedett vele a felperes és a tekintetes bíróság.”

Ráadásul a rejtett iróniára ráerősítenek Pápai kommentelői is. „Nagyon jó ötlet” – lelkendezett például Láposi Elza, a Népszava korábbi kiadóigazgatója.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.